Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Årets Sexist 2013" – priset som egentligen ingen vill vinna

- 03/02/2014, 21:03 -
Tomas Gunnarsson har uppmanar folk till att rösta fram Årets Sexist 2013.
1 av 3

Tomas Gunnarsson har uppmanar folk till att rösta fram Årets Sexist 2013.

Tomas Gunnarsson

Tomas är mer känd som Genusfotografen.
2 av 3

Tomas är mer känd som Genusfotografen.

Tomas Gunnarsson

Guldkoppen som vinner.
3 av 3

Guldkoppen som vinner.

Tomas Gunnarsson

Årets Sexist är ett pris som egentligen ingen vill vinna. Men det är också ett pris som är högst aktuellt. Bland de nominerade hittar man restauranger och en klädjätte.
– Jag plockade ut de mest sexistiska reklamerna, säger Tomas "Genusfotografen" Gunnarsson, till Nyheter24.

STOCKHOLM. Genusvetaren, fotografen och journalisten, Tomas Gunnarsson, 31, – mer känd som Genusfotografen – har utlyst en omröstning på sin blogg.

I ett uppmärksammat inlägg uppmuntrar Tomas sina läsare till att rösta på Årets Sexist 2013 där sex kandidater tävlar om – den inte så åtråvärda – guldkoppen.

Tomas, hur kom du på idéen med att utse årets sexist??

– 2013 var året då helt sjukt många sexistsskandaler blossade upp och alla hade exakt samma mönster. Jag plockade ut de värsta och ville dela ut ett guldigt pris, säger Tomas till Nyheter24.

Vilka kriterier hade du när du skulle utse dina kandidater?

– En av kriterierna var att det ska ha blivit en skandal, en storm i sociala medier samt att de själva skulle ha kommenterat sin reklam eller produkt. Jag ville analysera både avsändarnas pudlar, reaktioner samt dissekera konsten, säger Tomas och fortsätter:

– Alla ursäktar sig med att det är konst och har uppfattningen att konst inte kan vara sexistiskt. Det finns gott om sexistisk konst där mannen är överlägsen kvinnan och där kvinnan är endast till för att behaga mannen.

Restauranger och klädkedja

Nyheter24 har också tidigare uppmärksammat några av de som är nominerade till Årets Sexist – bland annat klädkedjan American Apparel som har gjort sig kända för sin lättklädda marknadsföring, lyxrestaurangen Strandvägen 1 som hade kvinnobröst på sin hemsida samt TV4-kocken Anders Vendel som hade bilder uppsatta på nakna kvinnorumpor på sin restaurang.

De andra nominerade är TT Nyhetsbyrån, Tomas Blachman samt Salong Bangs.

Är de nominerade medvetna om att de "riskerar" att vinna detta pris?

– Jag antar att de borde veta om det. Jag har inte kontaktat dem själv men det har spridit sig så snabbt på Twitter och Facebook. Min sida har också kraschat på grund av överbelastning och det är ju jävligt kul att det går så bra, säger Tomas och fortsätter:

– Jag hade inte hoppats på att så många skulle dela inlägget. Jag tänkte först att "om jag nu får 1 000 röster så ska jag dela ut muggen", men nu är det uppe i mer än 4 600 röster, säger Tomas.

Än så länge har över 5 800 personer röstat och i topp ligger American Apparel. Tävlingen avslutas på fredag och Tomas kommer själv att leverera priset till vinnaren.