I stället för att bry sig om Ella väljer en kvinna att rada upp sina shoppingpåsar och slå sig ner i väntan på bussen.
1 av 3
I stället för att bry sig om Ella väljer en kvinna att rada upp sina shoppingpåsar och slå sig ner i väntan på bussen. - Foto: Nyheter24
Anette Petterson valde dock att agera. (Den opixlade kvinnan på bilden är Nyheter24:s reporter).
2 av 3
Anette Petterson valde dock att agera. (Den opixlade kvinnan på bilden är Nyheter24:s reporter).
Hade du lånat ut dina ytterkläder?
3 av 3
Hade du lånat ut dina ytterkläder?

Anette hjälpte den frusna flickan: "Ser du något – gör något"

Hur skulle du reagera om du såg en ensam liten flicka sitta utan ytterkläder och frysa mitt i vintern? Nyheter24 bestämde sig för att testa hur mycket medkänsla svenskarna egentligen har. Anette var en av dem som brydde sig – de flesta gjorde det inte.


Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har rasat i snart tre år och 6,5 miljoner människor har tvångsförflyttats inom landet, och två miljoner tvingats fly till grannländer. 

Många av dessa är barn och ofta har familjerna inte kunnat ha med sig packning, vilket har gjort att den hårda vintern i år har drabbat flyktingarna hårt. Situationen är nu så pass akut att SOS Barnbyar i Norge har startat ett aktionsnätverk, SOS Mayday, där människor uppmanas skänka pengar till fördrivna barn. 

För att skapa medvetenhet kring detta bestämde sig SOS Barnbyar för att sätta en norsk elvaårig pojke, endast iklädd en tunn, långärmad tröja, på en busshållplats i ett snöklätt Oslo. Med dold kamera spelade de in hur människor reagerade på att se pojken – och om de hjälpte honom.

STOCKHOLM. Drygt elva miljoner människor har sett klippet på den ensamme lille pojken som sitter och fryser på en busshållplats i Oslo. 

Klippet är producerat av SOS Barnbyar i Norge för att uppmärksamma den allt mer alarmerande situationen för syriska flyktingbarn.

Det hela handlar om medkänsla – bryr vi oss om våra medmänniskor?

Resultatet av den norska videon visar att norrmännen faktiskt bryr sig. Men när Nyheter24 gjorde samma sak i Sverige genom att placera ut tioåriga skådespelerskan Ella Fogelström utan ytterkläder en kall dag i Stockholm blev resultatet ett annat.

Av 25 personer frågade två hur det var med henne och två erbjöd henne mössa och vantar. En av dem var Anette Petterson.

– Jag levde med det resten av helgen. Det gav en tankeställare, säger hon när Nyheter24 ringer upp på måndagen.

Vad tänkte du när du först såg flickan?

– När jag klev av bussen såg jag flickan och frågade henne direkt om hon frös. Då fick jag en blick av damen som satt bredvid som sa ungefär att ”det har väl inte du med att göra”. Då tänkte jag att de kanske hör ihop på något sätt och så gick jag. Men strax därpå tänkte jag att nej, det är något som är fel. Så jag vände mig om och gick tillbaka. 

"Jag har glömt jackan på bussen"

När Anette frågar Ella om hon fryser svarar hon ja och att hon glömt jackan på bussen och inte vet vad hon ska göra.

– Det blev så många funderingar. Har hon glömt jackan? Ska jag ringa hennes föräldrar eller någon annan, är hon utsatt för något? Hur löser man problem?

Varför tror du att det är så få som bryr sig?

– Det är lite samma sak som det här med tiggarna. Ibland verkar det som att människor tänker att "välgörenhet det löser man med kronor och ören". Men så enkelt är det inte. Jag tror att vi fjärmar oss från verkligheten med att betala. Man tittar inte runt omkring sig. Tänker inte att ”vad kan jag göra, vad kan jag bidra med?”, säger Anette Petterson till Nyheter24 och fortsätter: 

– Det handlar om respekt för människor, om medmänsklighetDu kan göra skillnad, det handlar om att se saker. Ser du något, gör något. 

Hur hade du reagerat i Anettes situation? De flesta reagerade inte alls. 


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du lånat ut din jacka?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.