Flera familjer har inte råd med mat och kläder till sina barn.
1 av 4
Flera familjer har inte råd med mat och kläder till sina barn.
Facebookgruppen "Hjälp till hemlösa och personer i ekonomisk kris i Falun/Borlänge" hjälper de som inte har pengar.
2 av 4
Facebookgruppen "Hjälp till hemlösa och personer i ekonomisk kris i Falun/Borlänge" hjälper de som inte har pengar.
Martina Bergman är ledande i gruppen och det är henne de som behöver hjälp hör av sig till.
3 av 4
Martina Bergman är ledande i gruppen och det är henne de som behöver hjälp hör av sig till.
Många hjälper till och samlar in. Allt från företag till privatpersoner.
4 av 4
Många hjälper till och samlar in. Allt från företag till privatpersoner.

Hon hjälper de som inte har råd att ordna mat och kläder till sina barn

Martina Bergman möter familjer där barnen får leta mat i containrar om nätterna och som får ljuga om varför de inte har någon matsäck med sig på utflykter med skolan.


Tio i topp

Borlänge kommun ligger bland de tio kommuner där barnfattigdomen är som störst.

BORLÄNGE. Martina Bergman driver Facebooksidan "Hjälp till hemlösa och personer i ekonomisk kris i Falun/Borlänge" som hjälper familjer som inte har råd med mat och kläder.

– Jag visste inte att barn letade mat i sopcontainrar om nätterna i Borlänge. Det känns inte som någonting som händer i Sverige, säger Martina Bergman till Nyheter24.

"Vi måste få upp ögonen"

Just nu har sidan på Facebook runt 900 medlemmar och engagemanget när en familj som behöver hjälp är stort.

– Sedan gruppen startade har vi hjälpt 36 familjer. Jag möter människor som är i så hemska situationer, säger Martina Bergman och fortsätter:

– Jag märker också hur svårt det är att både skaffa bidrag och att leva på det. En ensamstående mamma som vi har hjälpt en del går på bidrag och en månad hade hon lyckats spara lite, så att hon skulle kunna betala av några skulder men då dras den summan hon har sparat bort från nästa månads bidrag. Det går liksom inte att ta sig upp när man har träffat botten om man inte får hjälp. Det krävs att alla får upp ögonen för att detta sker i Sverige, att folk lider av fattigdom i vårt land.

Barnen lider

– Barn som säger att de har glömt matsäck till utflykten, de får låtsats vara sjuka flera dager efter friluftsdagarna de inte haft råd att vara med på eller de har aldrig med sig frukt till skolan, detta menar Martina Bergman sker mer än vad vi tror.

Allmänheten har varit mycket positiv till projektet men familjernas sätt att hantera pengar tas ibland upp.

– Folk säger ibland att "de kanske borde hushålla med de pengar de har bättre?". Visst, men det är barnen som lider i första hand och de vi ska hjälpa, tycker Martina Bergman.

/
/
/
Senaste nytt

Norska LO vill att oljefonden pressar Tesla

Omvänd vinstvarning från Danske Bank

Storbanken Danske Bank gör en omvänd vinstvarning och bedömer att helårsvinsten ska hamna i spannet 20,5–21,5 miljarder danska kronor. Detta jämfört med den guidning som gjordes i samband med tredje kvartalsrapporten då bedömningen var en vinst på 19,5–20,5 miljarder danska kronor.

Dömd för kontraktsmord i Skogås överklagar

Den 16-årige pojke som dömdes för att ha utfört ett kontraktsmord på en jämnårig pojke i Skogås söder om Stockholm överklagar till hovrätten. Pojken yrkar på att i första hand frikännas helt och hållet, i andra hand att få ett lägre straff.

Ica-butiken öppnar sent – så personalen kan sova ut efter julfesten

December betyder julfest. Och för att personalen på Ica Lindbacken ska kunna njuta ordentligt har öppettiderna ändrats i butiken.

Israel anklagas för granater mot journalister

Journalisterna filmade gränsområdet mellan Libanon och Israel när de plötsligt besköts. En reporter dödades och sex skadades. Utredningar pekar på att Israel avfyrade granaterna. En israelisk granskning har inletts.

Hon tar över EU:s stödbank

Spanien vann kampen mot Danmark om en av EU:s tyngsta ekonomiska poster. Nadia Calviño tar över som chef för investeringsbanken EIB. Danska Margrethe Vestager får återgå till EU-kommissionen.