Lovisas familj fick leta mat i containrar utanför matbutiker.
1 av 5
Lovisas familj fick leta mat i containrar utanför matbutiker.
Flera familjer har inte råd med mat och kläder till sina barn. Lovisa och hennes familj fick hjälp av gruppen.
2 av 5
Flera familjer har inte råd med mat och kläder till sina barn. Lovisa och hennes familj fick hjälp av gruppen.
Martina Bergman är ledande i gruppen och det är henne de som behöver hjälp hör av sig till.
3 av 5
Martina Bergman är ledande i gruppen och det är henne de som behöver hjälp hör av sig till.
Många hjälper till och samlar in. Allt från företag till privatpersoner.
4 av 5
Många hjälper till och samlar in. Allt från företag till privatpersoner.
Facebookgruppen "Hjälp till hemlösa och personer i ekonomisk kris i Falun/Borlänge" hjälper de som inte har råd med mat.
5 av 5
Facebookgruppen "Hjälp till hemlösa och personer i ekonomisk kris i Falun/Borlänge" hjälper de som inte har råd med mat.

"Min dotter letade mat i containrar utanför matbutikerna"

Lovisa hade inte ens mat så att hon kunde ge sina barn middag.
– Jag sa att de skulle äta så mycket det kunde i skolan, berättar hon för Nyheter24.
Nu har familjen bland annat fått hjälp av en grupp på Facebook.


Facebookgrupp

Martina Bergman startade en Facebookgrupp som hjälper människor som inte har råd med mat. 

– Jag visste inte att det fanns barn i Borlänge som letade mat i containrar om nätterna, säger hon i intervjun med Nyheter24.

Behöver du hjälp? Eller vill du hjälpa till? Här kan du komma i kontakt med Martina Bergman och de andra eldsjälarna.

Tidigare i veckan skrev Nyheter24 om gruppen "Hjälp till hemlösa och personer i ekonomisk kris i Falun/Borlänge" som startades av Martina Bergman.

Flera familjer har fått hjälp, däribland fyrabarnsmamman Lovisa och hennes familj.

– Innan vi fick hjälp av Martina och hennes grupp brukade min dotter dumpster diva utanför butiker om nätterna, berättar hon i en intervju med Nyheter24.

"Jag skämdes"

Lovisa är sjukpensionär och lever på bidrag från socialen men pengarna räcker inte för att få ekonomin att gå ihop.

– Jag har tre barn som bor hemma och jag kunde inte ens ge dem mat på bordet. Jag bad dem äta ordentligt i skolan för vi hade ingenting till middag. Min dotter var ute om nätterna och hoppade in i de containrar som finns utanför matbutikerna i stan. Därifrån kunde vi få köttbullar och annat kött som passerat sitt bäst före datum.

Att be om hjälp var inte lätt för Lovisa. Hon skämdes över att behöva höra av sig till Martina Bergman men till slut hade hon inget annat val.

– Jag kände mig värdelös och var deprimerad. Barnen märkte av att jag var ledsen och det påverkade dem mycket. När jag väl vågade höra av mig fick jag hjälp utan några problem, när Martina var här och lämnade varorna skämdes jag väldigt mycket men jag hade inget val det fanns inga andra alternativ än att be om hjälp, säger Lovisa.

Hemligt

– Jag skulle aldrig någonsin kunna säga till någon hur min situation ser ut. Det är för pinsamt att säga till någon så jag håller det hemligt, berättar Lovisa och fortsätter:

– Att ta steget att be om hjälp är svårt men det har verkligen underlättat för mig. Jag vet inte hur jag ska tacka de som hjälpt mig, de är helt underbara personer och för dem behöver jag inte skämmas längre. De dömer inte mig, de hjälper mig.

Lovisa tror att det finns många familjer i Sverige som går igenom samma sak och hon tycker att kommunen och socialen borde satsa på projekt som Martina Bergmans.

– Jag är så tacksam och vill verkligen säga till alla som är i en liknande situation som min att de måste våga be om hjälp, hur jobbigt det än känns.

Fotnot: Lovisa heter egentligen någonting annat.

/
/
/
Senaste nytt

Tränare våldtog kvinna med funktionsvariation

Dödsskott mot palestinier på Västbanken

Sex palestinier rapporteras ha skjutits ihjäl av israeliska soldater i flyktinglägret al-Fara i den av Israel ockuperade Västbanken.

Avvaktande öppning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder avvaktande i väntan på amerikansk jobbstatistik under eftermiddagen. Vid öppning pendlar OMXS-index kring nollan med blandad utveckling för storbolagen. Indextunga Ericsson lyfter 1,4 procent medan H&M stiger 1,2 procent på en uppgraderad syn från Handelsbanken.

Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai. Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28. Det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

Nödmöte i jul? Ingen enighet om budgetregler

Inget avtal synes än bland EU:s finansministrar om nya budgetregler. Nu ökar risken för ett extra krismöte innan jul.

Fler studerar när de närmar sig 60

1 timme sedan
Allt fler som fyllt 47 väljer att studera. På tio år har gruppen ökat med 64 procent, visar en undersökning från CSN. Kvinnor dominerar stort bland dem som väljer att utbilda sig i övre medelåldern.