Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lärare hade sex med elev – frias från misstankar om brott

- 18/03/2014, 16:52
Lärare stängdes av efter att ha haft sex med 15-årig elev.
1 av 3

Lärare stängdes av efter att ha haft sex med 15-årig elev.

Nu frias han i rätten.
2 av 3

Nu frias han i rätten.

JESSICA GOW / SCANPIX

Båda var drivande i relationen, säger de i förhör.
3 av 3

Båda var drivande i relationen, säger de i förhör.

SVENSKA DAGBLADET

Lärare låg med sin 15 år gamla elev. Nu läggs förundersökningen ner, att ha sex med elever är inget brott.

BODEN. Läraren misstänktes för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning men förundersökningen lades ner eftersom att det var svårt att få fram bevis.

Inget utnyttjande

Både läraren och eleven menar i förhör att det inte har handlat om något utnyttjande utan att båda har varit initiativtagande till den sexuella relationen. 

Polisen har tagit del av de mejl som läraren och eleven skickat till varandra och de visar inte heller på att läraren ska ha utnyttjat sin ställning gentemot eleven.

"Sänka dina betyg"

– Det går inte att bevisa att den misstänkt förmått målsägande till de sexuella handlingarna genom att allvarligt utnyttja hennes beroendeställning, säger Ulrika Schönbeck, som har tagit beslut om att utredningen ska läggas ner, till NSD och fortsätter:

– Läraren och eleven har haft en sexuell kontakt, men det räcker inte för att man ska fällas till ansvar för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Då krävs det att läraren allvarligt har utnyttjat elevens beroendeställning. Målsägande ska vara satt under ett allvarligt tryck, till exempel genom att läraren säger: ”att om du inte går med på det här så kommer jag att sänka dina betyg”.

Även om inte läraren blir åtalad så har han sedan tidigare förlorat sin tjänst som lärare hos Bodens kommun.