Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är viktigt att barn har någonstans de kan känna sig trygga"

- 08/03/2014, 11:17 -
Olivia Trygg jobbar på stiftelsen Trygga Barnen.
1 av 3

Olivia Trygg jobbar på stiftelsen Trygga Barnen.

Hon föreläser om hur det är att vara anhörig till någon som är beroende av alkoholism.
2 av 3

Hon föreläser om hur det är att vara anhörig till någon som är beroende av alkoholism.

Trygga Barnen arbetar för att alla barn från otrygga hem ska ha någonstans de kan känna sig trygga.
3 av 3

Trygga Barnen arbetar för att alla barn från otrygga hem ska ha någonstans de kan känna sig trygga.

När Olivia var 15 år fick hennes pappa välja mellan alkoholen och familjen – han valde alkoholen. Olivia valde att hjälpa otrygga barn.

STOCKHOLM. Olivia Trygg växte upp i ett hem där alkoholen tog över hennes pappa. I dag jobbar hon på organisationen Trygga Barnen med att hjälpa barn som kommer från otrygga hem.

– Vi säger att vi har "världens bästa välfärdssystem" men ju fler barn jag hjälper märker jag att det inte stämmer, säger Olivia till Nyheter24.

"Jag ljög"

Olivia gick på högstadiet när hennes pappa en dag lämnade hemmet efter att ha fått ett ultimatum. Han gick inte att hitta och varje dag efter skolan ringde den 15 år gamla Olivia till vårdcentraler och sjukhus för att se om hennes pappa hade blivit inlagd någonstans.

– När pappa valde alkoholen framför familjen började jag ljuga och sa att han hade fått jobb utomlands. Jag höll uppe en fasad och vågade inte berätta någonting för mina vänner. Det dröjde jättelänge tills dess att de fick veta sanningen och när jag väl berättade visade det sig att många av mina vänner också hade det jobbigt hemma på ett eller annat sätt. Tänk om vi hade haft varandra under hela tiden och kunnat bolla våra tankar.

Flera terapeuter misslyckades med att hjälpa Olivia att bearbeta pappans missbruk.

– Det var mamma som sa till mig att hon ville att jag skulle prata med någon för att "annars finns det risk att du också hamnar där eller att du träffar någon som har problem med alkoholen". När jag till slut träffade en terapeut med inriktning på alkohol och medberoende som kunde ge mig den kunskapen jag behövde. Jag började också gå i gruppterapi och där förstod att jag inte var ensam.

Firar jul, påsk och midsommar

Missbruk, bråk och stökiga skilsmässor, det finns mycket som kan göra ett hem otryggt för ett barn. Stiftelsen Trygga Barnen ser till att alla barn har någonstans att vända sig.

– Jag vet hur viktigt det är att prata om hur man känner och att du får känna dig trygg någonstans, säger Olivia.

En av alla de saker som stiftelsen ordnar varje år är jul-, påsk- och midsommarfirande för de barn som vill. För de barn som inte har någon julhelg de vill berätta om när de kommer tillbaka till skolan.

Inspiration

– Inga barn ska behöva känna sig otrygga hemma utan att ha någonstans att vända sig. När jag ser att vi faktiskt hjälper unga och att vi kan få dem att må bättre blir jag inspirerad att fortsätta, säger Olivia och fortsätter:

– Det är inte svårt att göra någonting. Du behöver inte starta en stiftelse för att bidra utan det räcker med att du ler mot någon på stan. Vi behöver bara tänka lite mer på folk runt omkring och inte bara på oss själva.