Torsdag 9 Dec
Stockholm

De spelar musik för att hjälpa tjej- och kvinnojourer

Lovers and Other Strangers!
Från vänster nedifrån och upp: Iida Hellström, Madeleine Frankki, Mira Wall, Clara Nilsson, Tess Thörnqvist
Lovers and Other Strangers! Från vänster nedifrån och upp: Iida Hellström, Madeleine Frankki, Mira Wall, Clara Nilsson, Tess Thörnqvist. Foto: Privat

Lovers and Other Strangers är ett dj-kollektiv som inte bara spelar musik – utan även gör det för ett gott ändamål.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Förebilder

Lovers and Other Strangers har valt att citera slutet av "Hot Topic" med Le Tigre för att vi hur många grymma kvinnor det finns:

“Gertrude Stein, Marlon Riggs, Billie Jean King, Ut, DJ Cuttin Candy, David Wojnarowicz, Melissa York, Nina Simone, Ann Peebles, Tammy Hart, The Slits, Hanin Elias, Hazel Dickens, Cathy Sissler, Shirley Muldowney, Urvashi Vaid, Valie Export, Cathy Opie, James Baldwin, Diane Dimassa, Aretha Franklin, Joan Jett, Mia X, Krystal Wakem, Kara Walker, Justin Bond, Bridget Irish, Juliana Lueking, Cecelia Dougherty, Ariel Skrag, The Need, Vaginal Creme Davis, Alice Gerard, Billy Tipton, Julie Doucet, Yayoi Kusama, Eileen Myles”

INTERVJU. De senaste åren har Stockholm exploderat av olika dj:s och dj-kollektiv. Ett av de senaste i raden är Lovers and Other Strangers, ett dj-kollektiv som drivs av fem kvinnor. 

Hur de skiljer sig från mängden? Jo, de spelar själva helt gratis och skänker allt arvode till olika feministiska initiativ runt om i Sverige.

Nyheter24 har pratat med kollektivet om deras verksamhet och varför den behövs!

Berätta lite om ert DJ-kollektiv!

– Vi är ett feministiskt dj-kollektiv bestående av fem kvinnor. Vårt mål är att spela musik vi älskar för ett gott ändamål. Vi lirar pro bono och donerar allt gage till olika tjej- och kvinnojourer, eller relaterade initiativ.

Idén föddes efter att Madeleine, en av de fem tjejerna, fick erbjudande om ha en onsdagsklubb på Bar Brooklyn i Stockholm. 

– Då föll alla pusselbitarna på plats – det är klart att vi ska starta ett dj-kollektiv. Och ingen kommer att bli rik på det här ändå, så det är lika bra att skänka bort pengarna till ett bra ändamål. Det vill säga feministiska jourverksamheter som arbetar med människor utsatta för förtryck.

Vill stödja de utsatts

Lover and Other strangers skänker alla pengar de tjänar till organisationer som är anslutna till Sveriges Tjej- och kvinnorjourer. De menar att utsatta grupper måste få det stöd de behöver.  

– Det suger att vara ung och o-pojke i vårt samhälle. Är du av annan könsidentitet än just pojke är du utsatt av förtryck på så många plan. Unga kvinnor och transpersoner måste få det stöd de behöver så de inte bryts ner. Det är via organisationer som informerar ungdomar som det skapas förändringar för framtiden. Det vill vi stödja och därför får de vårt gage så de kan fortsätta jobba för ett jämställt samhälle.

Hur har reaktionerna varit?

– Uteslutande bra. Hur kan folk inte uppskatta ett feministiskt initiativ? Vi är inga politiker, inte några elitprofiler som talar i termer som skrämmer oinsatta personer. Vi är lärare, musikutbildare, skivbolagschefer och, så klart, dj:s. Kom, lyssna, dansa, snacka feminism och skänk ett eget bidrag till någon av organisationerna. Det tanken med våra sessioner i dj-båsen.

Första donationen

Hittills har dj-kollektivet fått in ett par tusen kronor och dessa har de valt att skänka till HOPP Stockholm,

– Det är en suverän organisation där kvinnor, män och transpersoner som utsatts för sexuella övergrepp får hjälp. Nästa organisation vi vill ge pengar till är Endometriosföreningen. De arbetar för att denna sjukdom som drabbar kvinnor ska erkännas som folksjukdom, upptäckas tidigare och behandlas. Som vanligt när det kommer till sjukdomar som drabbar kvinnor så är forskningen på området underprioriterad – eftersom män inte kan drabbas av den och forskningsvärlden domineras av män. 

Vilka kvinnliga förebilder har ni?

– Vi gillar Gudrun Schyman, Nour el Refai och Mia Skäringer!

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela