Bäst mår personer som arbetar inom bygg.
1 av 3
Bäst mår personer som arbetar inom bygg. - Foto: TT Bild
Allra sämst mår personer som jobbar inom utbildning.
2 av 3
Allra sämst mår personer som jobbar inom utbildning. - Foto: TT Bild
Inte heller personer inom handel mår särskilt bra.
3 av 3
Inte heller personer inom handel mår särskilt bra. - Foto: TT Bild

Ny undersökning: Byggarbetare mår bäst

Enligt en ny jobbhälsobarometer som presenterades på måndagen är lärare den yrkesgrupp som upplever sig ha sämst arbetsmiljö. Tvärtom är det för byggarbetare som upplever sig ha bäst.


Så mår ni

Undersökningen har genomförts genom att 4 500 anställda i åldrarna 20 till 65 år intervjuats. Ett antal frågor har betygsatts mellan 1-10 där lägre siffra betyder sämre arbetsmiljö. Här listas de branscher inom vilka de anställda mår bäst till sämst.

Bygg 7,2

Information 7,2

Kultur 7,1

Finans 7,0

Industri 6,8

Vård 6,8

Handel 6,8

Transport 6,6

Utbildning 6,4

SVERIGE. Jobbar du som byggnadsarbetare? Du mår du förmodligen väldigt bra. Värre är det om du är lärare, då mår du nog inte alls särskilt bra.

En undersökning som företagshälsovårdens branschorganisationen Sveriges Företagshälsor gjort visar att arbetsmiljön generellt försämrats sedan 2010. 

– Bilden är väldigt entydig, den gäller alla näringar och alla sektorer från privat till offentlig verksamhet i stat, landsting och kommuner. Arbetsmiljön blir tyvärr alltmer eftersatt, säger Lars Hjalmarsson, vd för Sveriges företagshälsor, till Svenska Dagbladet.

Bäst inom bygg, information och kultur

Undersökningen visade att anställda inom byggbranschen, information och kultur mår bäst. Värre är det för personer som arbetar inom handel, transport och utbildning. De mår sämst. 

– Många lärare tycker att de har små möjligheter att påverka sina arbetsuppgifter, att det är svårt att få stöd och hjälp vid hög arbetsbelastning, man känner sig stressad och man har svårt att hantera konflikter på arbetsplatsen, säger Hjalmarsson till Svenska Dagbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!