Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De hjälper familjer i nöd: "Underbart att se barnens glada ögon"

- 30/03/2014, 12:50
Hjälpande Hjärtan är Facebookgruppen som hjälper familjer när det krisar.
1 av 7

Hjälpande Hjärtan är Facebookgruppen som hjälper familjer när det krisar.

Privat/Facebook

Lina Svensson startade gruppen och sköter den tillsammans med tre andra personer.
2 av 7

Lina Svensson startade gruppen och sköter den tillsammans med tre andra personer.

Privat

En annons som ligger ute på sidan.
3 av 7

En annons som ligger ute på sidan.

Facebook

Oftast är det ensamstående kvinnor som hör av sig.
4 av 7

Oftast är det ensamstående kvinnor som hör av sig.

Facebook

Mat och hygienartiklar är det som behövs mest.
5 av 7

Mat och hygienartiklar är det som behövs mest.

Facebook

Anna Toresson har hjälpt en familj.
6 av 7

Anna Toresson har hjälpt en familj.

Privat

Ett tackmeddelande.
7 av 7

Ett tackmeddelande.

Facebook

Facebookgruppen Hjälpande Hjärtan har sedan starten lyckats hjälpa ett 40-tal familjer med mat och andra förnödenheter.
– Jag visste att många var i behov av hjälp, men det kom ändå som en chock, säger Lina Svensson, som startade gruppen, till Nyheter24.

FALKÖPING. I januari i år startade 19-åriga Lina Svensson Facebookgruppen Hjälpande Hjärtan. Hon såg att det fanns familjer som var i behov av hjälp med det ekonomiska för att kunna köpa mat och materiella förnödenheter.

Tillsammans med tre andra personer sköter Lina sidan och lägger ut annonser från familjer som behöver lite extra hjälp för att klara månaden.

– Jag visste att många var i behov av hjälp, men det kom ändå som en chock. Det blev ju ett sådant pådrag på sidan. Men man tror ju inte att det ska vara så i dagens Sverige, säger Lina till Nyheter24.

Ensamstående kvinnor

En efterlysning lyder:

"En kvinna skriver till oss. Maten börjar ta slut o toalettpappret är redan slut.
Nu är hon i akut behov av mat & hygienartiklar.
Hon äter mest vegetarisk kost. Hon skulle även önska att hennes lilla kisse fick någon mat i magen..".

Oftast är det ensamstående kvinnor med yngre barn som hör av sig och enligt Lina är det mellan 10-15 familjer i veckan som får hjälp – men det varierar en del och krisar som mest precis innan löning.

Sussie, 41, är en av många som har blivit hjälpta. För närvarande är hon sjukskriven och bor med sina katter. Även om hon har varit i behov av hjälp så drog hon sig länge för att till slut verkligen göra det.

– Jag tänkte att jag klarar en dag, två dagar, tre dagar men sen går det inte när man inte har fått i sig en ordentlig middag på några dagar, säger Sussie till Nyheter24.

Åker och levererar

Teamet bakom Hjälpande Hjärtan fungerar som en förmedlingssajt mellan de som hjälper och de som behöver hjälp. Givarna åker för det mesta direkt till de behövande och överlämnar en matkasse eller de produkter som har eftersökts.

En av dessa som har hjälpt är Anna Toresson, 33, från Älgabäcksryd. Hon kom i kontakt med Hjälpande Hjärtan när hon surfade runt på Facebook.

– Det finns så väldigt många människor i vårt eget land som inte ens har råd med mat de sista dagarna i månaden, men dessa glöms bort lätt. Här såg jag en chans att hjälpa just människor som har det svårt på nära håll och man kan ju vara delaktig på ett annat sätt och man ser exakt vem man hjälper, säger Anna till Nyheter24.

Fick direkt kontakt

Sussie, som behövde hjälp, fick svar direkt på sin annons och kopplades ihop med en tjej – som efter att hon hade storhandlat – kom förbi Sussie och överlämnade en påse med mat och hygienartiklar.

– Jag gav henne en bamsekram och hon gav mig en kram tillbaka. Vi pratade lite grann och man blir ju otroligt rörd, man kan inte låta bli att gråta. Hon berättade att hon själv hade varit i en liknande situation och skulle hjälpa andra när hon hade ordnat det för sig själv, berättar Sussie.

"Vet hur tufft det kan vara"

Anna har hittills hjälpt en småbarnsfamilj i Jönköping som var i behov av mat samt blöjor till barnen. Hon åkte och handlade det som behövdes och levererade sedan matkassen själv.

– Det var underbart att hjälpa denna familjen och se barnens glada ögon. Eftersom jag själv är småbarnsförälder så vet jag hur tufft det kan vara att få det att gå runt ibland. Och man vet aldrig – nästa gång kanske det är jag själv som skulle behöver hjälp. Jag tror att en av anledningarna till att vi människor finns till är för att hjälpa varandra och då är Hjälpande Hjärtan ett underbart sätt att göra det på. 

"Gör ett fantastisk jobb"

Sussie är tacksam för hjälpen hon har fått.

– Alla gör ett fantastiskt jobb, både de som sitter med sidan och de änglar som ger så mycket, för visst kan man ändå kalla de änglar?