Tisdag 20 Apr
Stockholm

"I andra länder anses äldre kvinnor värdefulla men inte i Sverige"

Ingmarie blev upprörd när hon läste artikeln i Se & Hör.
1 av 2
Ingmarie blev upprörd när hon läste artikeln i Se & Hör. Foto:
Och flera andra med henne på Facebook.
2 av 2
Och flera andra med henne på Facebook. Foto: Facebook

Ingmarie Halling tycker att äldre kvinnor knappt syns i den svenska nöjesbranschen. Så hon skrev ett argt inlägg om Se & Hör på Facebook.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ingmarie Hallings inlägg

"Men allvarligt talat.. tjejer och killar.. ska vi finna oss i detta längre??
Här nedan har vi en fullt fungerande människa ,kvinna och rocksångerska/låtskrivare Debbie Harry som har märkligt nog!! blivit äldre. Skäms på sig Debbie, hur kan du ha den dåliga smaken att bada där andra människor finns, att du vägrar gå i pension, att du inte ser likadan ut idag som 1979 och inte minst "skaffat" dig några nya rynkor ?? allt detta enligt tidningen SE & Hör och dess journalist Jonathan Berggren ….

Jag önskar att alla tjejer och killar, mammor och pappor som värnar om sina döttrars framtida hälsa och självbild, sina söners syn på tjejer/kvinnor/partners osv …. dela denna post och hjälp mig skapa opinion , diskussion, irritation, agitation. Det här är inte människovänligt någonstans , det känns mossigt och gammaldags reaktionärt , ointelligent och outbildat . Om du Jonathan Berggren råkar se detta, hör av dig till mig, jag behöver för min mentala hälsas skull förstå hur du tänker…
hälsar Ingmarie som nu strimlat Se & Hör i kontors-shreddern och tänker aldrig ta i den tidningen igen, ens med tång!
Debbie… go swim, you look awesome!"

– Slå upp en vanlig tidning, från Resumé till QX, och börja räkna hur många kvinnor över 40 år du hittar, var finns dom?, säger Ingmarie Halling till Nyheter24.

Det var tidningen Se & Hörs artikel om nästan 70 år gamla sångerskan Debbie Harry som fick Ingmarie att reagera med ett upprört inlägg på sin Facebook.

Åldersfascism

Artikeln som nu delas på Facebook består av bilder på sångerskan i baddräkt tillsammans med rubriken "Det är hårt att åldras".

– "Hon har skaffat sig några nya rynkor" och "hon vägrar att bli pensionär" det fick mig att hoppa högt. Hon har haft en lång karriär, är mamma, är fullt fungerande kvinna och människa som kan fortsätta med sitt jobb. Varför ska någon kommentera att hon blir äldre?, säger Ingmarie och fortsätter:

– Det här är åldersfascism och den finns överallt men ingen ser den längre.

"Ingen över 50"

Bilden har delats nästan 4000 gånger och det är många som reagerar precis som Ingmarie Halling själv gjorde.

– Jag jobbar själv i nöjesbranschen sen 38 år tillbaka och vet att där finns det inte många över 50 år. Jag tror att det beror på de som sitter på ledarrollerna är vita, medelålders män som anställer andra män eller unga, glada tjejer. Inte för att det är något fel med att de anställer dem men de äldre kvinnorna behövs också. I andra länder anses de värdefulla för att de sitter på mycket kunskap och erfarenheter, men inte i Sverige.

Ingmarie är glad över att det är många som engagerat sig och ser problemet som hon tagit upp.

– Det här är ingen feministfråga det handlar om vilka värderingar vi vill att våra barn ska växa upp med. Det är dags att komma in i matchen, ta på oss de rätta glasögonen och se vad som pågår, avslutar Ingmarie.

Masspyskos

Redaktionschefen på Se & Hör, Rolf Qvale, tycker inte att det är något fel på den nämna artikeln.

– Vi visade en ovanligt väl bibehållen 69-åring som i rubriken själv fick berätta att ”Det är hårt att åldras”. Ingenstans blev hon hånad eller förminskad och jag tycker det var mer än värt att publicera. En kvinna har klagat och hon hade uppenbarligen inte läst artikeln. Jag har inte brytt mig om inläggen på Facebook, för där bygger det mesta tyvärr på masspsykos, säger han till Nyheter24.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela