Man frias från våldtäkt – trots att han erkänt

- 31/03/2014, 15:41 -

TT/Scanpix

En ung man togs in på förhör misstänkt för våldtäkt. Han erkände då. Men frias nu ändå av tingsrätten.

UMEÅ. En 21-årig man ska för ett år sedan ha våldtagit en kvinna i en lägenhet i södra Sverige. I lägenheten där brottet skedde kollade 21-åringen på film med tre kvinnor. Under kvällen gick mannen tillsammans med en kvinnorna in i ett sovrum, där han sedan tog av både sig själv och kvinnan byxorna.

Han försökte därefter genomföra ett samlag med kvinnan, vilket hon ska ha uttryckt smärta inför. Då slutade mannen. Kvinnan ska därefter ha hört av sig till personer i sin närheten och vittnat om att hon blivit våldtagen.

21-åringen har också skickat ett Facebookmeddelande till den våldtagna kvinnan som, enligt tingsrätten, talar för att han varit medveten om att han tvingat till sig sex.

Erkände i förhör

Polisen tog in mannen på förhör, i vilket han erkände att han tvingat kvinnan till sex. Men förhöret skedde utan närvaro av en advokat, vilket tingsrätten i sin tur menar inte kan "tillmätas någon större betydelse i skuldfrågan", skriver Västerbottens-Kuriren. 

Efter det här har 21-åringen nekat till brottet, från vilket han även nu frigivits med anledning av att det "inte går att ställa bortom all rimlig tvivel att han begått brott, eftersom de menar att mannen slutade när han fick intryck av att kvinnan inte ville.

Kunde ha påkallat uppmärksamhet

Tingsrätten säger också att kvinnan inte gjorde personerna utanför rummet uppmärksamma på att något pågick i sovrummet, vilket hon kunde ha gjort. Åklagarens invändningar gentemot detta och argument kring att det är ovanligt att kvinnor i sådana situationer inte ropar på hjälp valde tingsrätten att inte ifrågasätta, skriver Västerbottens-Kuriren