Anmäler skolan.
Anmäler skolan. - Foto: TT Bild

Lärarkandidat fick inte vara med i klassrum: "För att jag är svart"

Nu anmäls en skånsk skola av en kvinna som pluggar till lärare: Under sin utbildning ska hon ha hindrats från att vara med under en lektion på grund av sin hudfärg.


Anmälan till DO

Diskrimineringsombudsmannen, DO är en statlig myndighet som arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. Arbetet sker främst genom att myndigheten ser till att diskrimineringslagen följs.

Hit kan du skicka in en anmälan om du upplever att du eller någon annan i din närhet blivit utsatta för diskriminering.

SKÅNE. En lärarkandidat har anmält en skola till diskrimineringsombudsmannen för en händelse som ska ha skett när hon hade verksamhetsförlagd utbildning på platsen.

Upprinnelsen ska ha varit att hon under en dag frågade en lärare på skolan om hon fick vara på plats under en lektion som en del av utbildningen. Men läraren sa nej, något som enligt lärarkandidaten själv motiverades med att "eleverna skulle 'hämmas' av att ha en 'svart lärarkandidat" i klassrummet.

"Minst sagt anmärkningsvärt"

Detta eftersom att eleverna tidigare sett en film där huvudrollerna var unga, svarta kriminella pojkar och nu skulle filmen diskuteras. Lärarkandidaten skriver själv i sin anmälan att läraren i fråga sagt att hon "jättegärna får vara med på andra lektioner, men inte på just på denna lektionen eftersom att du är svart, precis som personerna i filmen".

Lärarkandidaten skriver själv att "det enda som hindrade mig från att få vara med i klassrummet var min hudfärg" och att hon finner skolans agerande "minst sagt anmärkningsvärt".

/
DO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.