Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lärarkandidat fick inte vara med i klassrum: "För att jag är svart"

- 25/04/2014, 11:54 -
Anmäler skolan.

Anmäler skolan.

TT Bild

Nu anmäls en skånsk skola av en kvinna som pluggar till lärare: Under sin utbildning ska hon ha hindrats från att vara med under en lektion på grund av sin hudfärg.

SKÅNE. En lärarkandidat har anmält en skola till diskrimineringsombudsmannen för en händelse som ska ha skett när hon hade verksamhetsförlagd utbildning på platsen.

Upprinnelsen ska ha varit att hon under en dag frågade en lärare på skolan om hon fick vara på plats under en lektion som en del av utbildningen. Men läraren sa nej, något som enligt lärarkandidaten själv motiverades med att "eleverna skulle 'hämmas' av att ha en 'svart lärarkandidat" i klassrummet.

"Minst sagt anmärkningsvärt"

Detta eftersom att eleverna tidigare sett en film där huvudrollerna var unga, svarta kriminella pojkar och nu skulle filmen diskuteras. Lärarkandidaten skriver själv i sin anmälan att läraren i fråga sagt att hon "jättegärna får vara med på andra lektioner, men inte på just på denna lektionen eftersom att du är svart, precis som personerna i filmen".

Lärarkandidaten skriver själv att "det enda som hindrade mig från att få vara med i klassrummet var min hudfärg" och att hon finner skolans agerande "minst sagt anmärkningsvärt".