Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppmärksammar kampen mot sexuellt våld – med tatueringar

Fatta-rörelsen har tagit hjälp av kända profiler i sin kampanj.
1 av 5

Fatta-rörelsen har tagit hjälp av kända profiler i sin kampanj.

Kristina Wicksell/Instagram

Ida Östensson, initiativtagare till Fatta-rörelsen.
2 av 5

Ida Östensson, initiativtagare till Fatta-rörelsen.

Kristina Wicksell

Lars Ohly med sin tatuering.
3 av 5

Lars Ohly med sin tatuering.

Instagram

Marwa Karim, bloggerska.
4 av 5

Marwa Karim, bloggerska.

Instagram

Natashja Blomberg.
5 av 5

Natashja Blomberg.

Instagram

Nyheter | 18/05/2014 15:31

Med hjälp av kända profiler, politiker och komiker har Fatta-rörelsen startat en tatueringskampanj för att synliggöra kampen mot det sexuella våldet.

STOCKHOLM. För att uppmärksamma och synliggöra kampen mot sexuellt våld valde rörelsen Fatta att gå en mer kreativ väg – nämligen genom tatueringar.

Under söndagen har vi därför kunnat följa hastagarna #Fattanu och #Fattatattoo där en hel rad kända profiler har laddat upp bilder på sig själva med gnuggtatueringar.

Kändisar och politiker deltar

Sammanlagt är hundra personer med och deltar i kampanjen, bland andra komikern TiffanyKronlöf, BabbenLarsson, LarsOhly och Timbuktu, men endast en av dem har tatuerat in en äkta tatuering – något som är upp till oss vanliga människor att lista ut.

– Vi funderade på hur vi skulle nå med frågan på ett tankeväckande och roligt sätt. Men det var inför den 8 mars som jag såg på Instagram att tatueringsstudion BläckByrån tatuerade i förmån till Fatta där de hade gjort ett ark med motiv som folk kunde välja mellan. Då kom en av våra aktivister, Elsa, på idéen om att vi borde göra gnuggisar för att uppmärksamma det sexuella våldet, säger IdaÖstensson, initiativtagare till Fatta-rörelsen.

"Stå för motivet"

I morgon kommer de att avslöja vem av de hundra personerna som gjorde en äkta Fatta-tatuering, men än så länge är det upp till människor i sociala medier att gissa sig fram.

– Personen som har den äkta tatueringen blev först tillfrågad om hen ville delta i kampanjen genom att sätta på sig en gnuggis men svarade då att hen hellre gjorde en äkta tatuering. Då gick Red Dragon Tattoo in och gjorde den gratis!

Var det svårt att få folk att ställa upp?

– Nej, verkligen inte. Alla har varit glada och peppade på det här, förutom några, där en nämnde att det inte "rymdes i PR-planen" haha, avslutar Östensson.

Några tweets: