Nazisten greps vid en rutinkontroll.
Nazisten greps vid en rutinkontroll. - Foto: TT / Polisen

Nazist greps med yxa och kniv i sin bil

En man med kopplingar till vit makt-rörelsen togs beväpnad – men menar att allt var i självförsvarssyfte.


"Högerextrema är passiva"

Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren pågår inga spaningsuppdrag från polisen mot de högerextrema rörelserna i Mälardalen.

– Det finns personer från vit makt-världen med extrema åsikter i vårt distrikt. Men vi kan inte se att det finns några nyckelpersoner från den rörelsen här just nu. Det kan ändras fort eftersom det är valår men i nuläget uppfattar vi dem som ganska passiva, säger Lars-Erik Sundqvist, tillförordnad chef på kriminalunderrättelsetjänsten, till tidningen.

ESKILSTUNA. En 27-årig man togs av polisen med både yxa och kniv vid en rutinkontroll av hans bil i Torshälla. Mannen har starka kopplingar till vit makt-rörelsen och har tidigare attackerats av vänsterextrema Revolutionära fronten (RF).

Nu har han dock själv dömts för att ha beväpnat sig. Totalt blev det 50 dagsböter motsvarande 6 000 kronor för brott mot knivlagen, trots att han hävdade att han haft vapnen för att kunna försvara sig, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Attackerades med rökfackla

Mannen attackerades flera gånger under de våldsamheter mellan höger- och vänsterextrema som ägde rum i Mälardalen 2013. Vid ett tillfälle kastade medlemmar från RF in en rökfackla i hans bostad och slog sedan sönder inredningen med slagträn och yxor, enligt Eskilstuna-Kuriren.

Det hela ledde till en högerextrem motattack med bland annat hembesök och en knivattack mot en högerextrem person i centrala Eskilstuna.

I april dömdes en av de som var mest inblandad från RF under 2013 års oroligheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man död i villabrand i Älvsjö

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

1 timme sedan
Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.