Lars Helmertz håller fast vid att Morakniven är överlägset internet.
Lars Helmertz håller fast vid att Morakniven är överlägset internet.

89-årige Lars: "Jag har inte internet – jag har en morakniv"

Bilden på Lars Helmertz legendariska Moraknivs-uttalande delas återigen i sociala medier. Nyheter24 ringde upp för att kolla läget.


Morakniv

Morakniven är en så kallad slidkniv som tillverkas i Östnor, Mora. Tidigare var orten känd för bland annat sina Moraklockor och sin symaskinsfabrik. Då konkurrensen för dessa verksamheter blev för hård, i slutet av 1800-talet, tog knivtillverkningen fart. Morakniven tillverkas än i dag under ett eget, registrerat varumärke. 

ÖSTERSUND. För ungefär två år sedan var Lars Helmertz, då 87, med i Östersunds-Posten och svarade på en fråga om han bokar och betalar hotell och annat boende via internet.

– Nej. Jag har inte internet, jag har en Morakniv. Jag har inga kort och apparater, bara sunt förnuft, svarade han då.

Bilden ur tidningen har vid flera tillfällen uppmärksammat i sociala medier, och nu delas den återigen friskt. När Nyheter24 når Lars Helmertz, nu 89, ger han rappt ett liknande svar. 

– Nej, och jag vill inte ha något internet. Jag har inte ens något dator, så varför ska jag slänga ut pengar på det? säger han och fortsätter:

– Jag investerar i andra saker i stället för att skaffa massa leksaker, om du förstår vad jag menar. 

Om han någonsin skulle ha behov av tekniska tjänster så får han hjälp av sina barn, uppger han. Och Morakniven, den är fortfarande med.

– Ja, Morakniv har jag fortfarande, flera stycken. Jag hjälper andra människor med saker, och är förbannat duktig. Och är det så att jag vill boka en resa till Kashmir eller annat så hjälper mina barn mig, det är praktiskt, säger Lars Helmertz. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!