Fredag 24 Sep
Stockholm

Burade in snopp – sa att de kom från kommunen

Någon har burat in statyns snopp.
1 av 2
Någon har burat in statyns snopp. Foto: Johan Andersson
På en lapp på lådan utger de sig för att representera kommunen.
2 av 2
På en lapp på lådan utger de sig för att representera kommunen. Foto: Johan Andersson

Någon, som utger sig för att representera kommunen, har byggt en trälåda och censurerat en staty.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Prometheus

Statyn i Nyköping är gjort av Ivar Johnsson, föreställer Prometheus, som stal Pallas Athenas eld och gav den till människorna tillsammans med konstskickligheten.

NYKÖPING. Snoppar kan inte exponeras hur som helst i offentliga miljöer, tycker några okända personer i Nyköpingstrakten. Hur de löste problemet? De byggde en trälåda och burade in snoppen som tillhör statyn Prometheus, som i 60 år har stått på Nicolaiskolans skolgård i centrala Nyköping, skriver Södermanlands Nyheter. 

Gjorts i protest

Bakgrunden till att snoppen har döljts är att en målning vid en annan skola, högstadieskolan Alpha, som föreställer en naken kvinna, har klätts in och dolts bakom en trävägg. 

Ger sken av att komma från kommunen

De som burat in statyns snopp förklarar sin aktion på en lapp som klistrats upp på trälådan, och på lappen utger de sig för representera kommunen. 

"Det faktum att Johanssons staty föreställer en man och Falkholts målning föreställer en kvinna ska inte göra att de hanteras olika", står det i brevet.

Kommunen skrattar

Enligt kommunens uttalanden Södermanlands Nyheter är trälådan dock ingen kommunal åtgärd. 

– Haha, ja, det var ju något av en happening det här. Absolut väldigt proffsigt gjort. Någon har laddat ner en mall från intranätet, säger Palaemona Mörner, kommunikationschef.

Kommundirektör Erik Carlgren fyller i:

– Det är väl någon kreativ medborgare som har gjort det. Men det är klart att det inte ska se ut sådär, säger han till tidningen . 

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela