Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 år och papperslös – flickan drömmer om att få gå på kampsport

8-åringen lever gömd och drömmer om att börja på kampsport. (Flickan på bilden förekommer ej i artikeln).
1 av 1

8-åringen lever gömd och drömmer om att börja på kampsport. (Flickan på bilden förekommer ej i artikeln).

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Nyheter | 05/06/2014 08:29

En åttaårig papperslös flicka vill helst av allt börja på kampsport. Nu vädjar en vän till familjen om hjälp.

"En åttaårig flicka vill träna kampsport" så skrev Therese från Stockholm i en Facebookgrupp nyligen. Hon efterfrågade en klubb som inte kostade pengar eftersom "det finns noll". 

När Nyheter24 når Therese visar det sig att flickan och hennes familj lever gömda, under ständig skräck att utvisas och utan försörjning. 

Men barn drömmer ändå, nu försöker familjevännen hjälpa flickan. 

Pappan utvisad

Therese är i full gång att söka efter en klubb som vill ta emot flickan som alltså gömmer sig i Sverige med sin mamma och två bröder. Pappan har utvisats. 

– Hon är mellanbarnet i sin familj och är alltid väldigt mån om sin lillebror och att han ska vara trygg och ha det bra. Hon gillar skolan och att läsa, hennes bästa ämne är matte. Hon tycker också om att rita och gillar när de får spela badminton på gymnastiken i skolan, berättar Therese för Nyheter24. 

Svårt att sova om nätterna

Det var flickans mamma som berättade för Therese att åttaåringen ville börja på judo eller någon annan kampsport. Något som Therese tror skulle vara bra för henne. 

– Hon är ofta trött och stressad. Flickan har svårt att sova på nätterna och ofta får väldigt ont i huvudet. Familjen har varit i Sverige i mellan två och tre år och under tiden som de fortfarande hade pappan hos sig så gick tillvaron att pussla ihop, men sedan han blev utvisad har allt blivit mycket svårare. 

Inte pengar till det nödvändigaste

Familjen har inte lyckats få någon dagisplats till flickans lillebror så deras mamma är hemma med honom på dagarna och kan inte söka arbete. Enligt Therese lever hela familjen under stor ekonomisk stress. 

– Mamma och tre barn delar på ett rum och de kan aldrig ta emot besök. Mamman är skuldsatt efter att ha lånat ihop pengar till hyra och de har aldrig råd med någonting utöver det allra nödvändigaste, berättar Therese och fortsätter:

– Ibland har de inte pengar till det nödvändigaste heller utan får vänta med att köpa huvudvärkstabletter trots att det gör ont i huvudet nu, vänta med att köpa blöjor trots att de är slut nu och så vidare.

Skönt att fokusera på något annat

Therese är övertygad om att det skulle betyda mycket för flickans välmående att få börja träna kampsport. 

– Jag tror att det skulle vara jätteskönt för henne att under några timmar i veckan helt få fokusera på någonting som inte har med deras problem att göra. 

Vad behöver flickan än mer än att börja på den här aktiviteten?

– Familjen har så klart en massa mer akuta problem, varje vecka finns en oro över att maten inte ska räcka till och varje läkarbesök när någon i familjen är sjuk är en ekonomisk avvägning. "Har vi 50 kronor att lägga på ett besök på vårdcentralen, tandläkaren eller apoteket? Om vi går till vårdcentralen, kan vi också alla äta middag i kväll och i morgonkväll?"

Barnen är konstant rädda för polisen, berättar Therese. 

– Men det känns viktigt att hitta andrum för barnen. Om de mår bättre så kommer det också att minska mammans stress och göra att hon orkar kämpa vidare.