Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna vill stoppa klottret – med en app

Klottret ska tas bort ännu fortare med den nya Klotterportalen.
1 av 3

Klottret ska tas bort ännu fortare med den nya Klotterportalen.

Svenska Dagbladet

Målet är att se till att 24-timmars garantin blir ännu bättre.
2 av 3

Målet är att se till att 24-timmars garantin blir ännu bättre.

Svenska Dagbladet

Ett nedklottrat elskåp är något av en vanlig syn.
3 av 3

Ett nedklottrat elskåp är något av en vanlig syn.

Svenska Dagbladet

Nyheter | 09/06/2014 13:24

Nolltoleransen i Stockholm har länge delat staden i två läger. Men Moderaterna drar nu i en högre växel för att bekämpa klottret och förbättra 24-timmars garantin.

STOCKHOLM. I höst startar "Klotterportalen" i Stockholm. En tjänst där man ska kunna anmäla klotter via internet och en app i mobiltelefonen.
Detta för att den "uppskattade 24 timmars-garantin på klottersanering kan bli om än bättre", skriver ansvariga trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) i ett pressmeddelande.

– Det är bra att vi nu får ett system där klotteranmälningarna snabbare kan följas upp och klottret saneras. På så vis kan stockholmarna få en ren och snygg stadsmiljö att vistas i, säger Hamilton.

Sanering för 23 miljoner kronor

Förra året låg kostnaden för klottersanering i staden på 23 miljoner kronor. I år har fler anmälningar än tidigare som rör klotter kommit in till Trafikkontoret.

Klotterportalen är nu framtagen för att underlätta hanteringen av den ökade mängden anmälningar. Det ska med hjälp av den gå att både anmäla klotter och följa upp hur saneringen går.

"Problemet är nolltoleransen"

Mathias Leveborn, pressansvarig på Graffitifrämjandet säger till Nyheter24 att det kan vara ett bra sätt att få en överblick över statistiken, som i dag släpar efter med ett par månader och som av andra skäl inte är tillförlitlig. Men han menar samtidigt att det egentliga problemet är nolltoleransen.

– Jämför man med andra städer som Norrköping, Göteborg och Malmö som har lagliga väggar så är mängden klotter mycket mindre där, och det kan man ju koppla till nolltoleransen.

Lösningen på klottret menar han är att ändra den hårdföra politiken.

– Det vi vill ha är öppna väggar där man skulle kunna måla graffiti lagligt, säger han.

"Ställer sig på klottrarnas sida"

I en intervju med Dagens Opinion kommenterar Ulla Hamilton Graffittifrämjandets kampanj mot nolltoleransen.

– Jag tycker det är tråkigt att de väljer att ställa sig på klottrarnas och skadegörarnas sida, förklarar hon.