Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grafisk härdsmälta i SVT – tusenlapp brann som förr i tiden

- 09/06/2014, 11:31 -
Grafiken i Rapport tog tittarna 20 år tillbaka i tiden.
1 av 3

Grafiken i Rapport tog tittarna 20 år tillbaka i tiden.

Youtube / SVT

Den brinnande tusenlappen hånas i sociala medier.
2 av 3

Den brinnande tusenlappen hånas i sociala medier.

Youtube / SVT

"Såhär stora lågor ska det bli", tänkte kanske SVT-reportern.
3 av 3

"Såhär stora lågor ska det bli", tänkte kanske SVT-reportern.

Youtube / SVT

SVT:s tittare fick under lördagskvällen åka på en grafiskt utflykt 20 år tillbaka i tiden.

SVERIGE. Det brann till hos SVT under helgen. Under lördagen slog Rapport i SVT till med lite sprakande grafik som närmast för tankarna till explosionsscener från en 80-talsrulle med Bruce Willis

Skämtas i sociala medier

I ett inslag om Vattenfall dök plötsligt en brinnande tusenlapp upp över halva tv-rutan. Under helgen har det skojats om inslaget i sociala medier, bland annat på Sweddit, delningssajten Reddits svenska avdelning. På Youtube ligger klippet uppe under rubriken "90-talsgrafik i Rapport 2014-06-07".

Grafikern håller med

SVT:s grafiker Johan Åkerberg, som gjort grafiken till inslaget, instämmer i att den brinnande tusenlappen inte blev helt lyckad. När Nyheter24 når honom googlar han upp klippet, kikar på det, och småskrattar lite.

– Ah, absolut, jag håller med. Det är inte alltid man själv som bestämmer, och när jag gjorde den där tusenlappen var det riktig tidsnöd, säger han och fortsätter:

– Vi har inga riktiga ställtider att jobba efter, utan många gånger är det reportrarna som har en egen idé och då gör de ibland själv saker utan att man blir inblandad. Ibland kommer de en och en halv timme innan och säger att de vill ha det här och det här. 

"Blir bara slafs"

Johan Åkerberg skickar alltså en liten passning till reportrarna, men förklarar också att det grafiska infernot mest beror på tidsbrist. 

– Det är snabba puckar, som en fabrik. En grafiker sprutar ut omkring 30 grejer om dagen. Alla som håller på med grafik vet att det tar runt två timmar att göra en sån här grej. Gör man det snabbare än så blir det bara slafs. Jag borde nog ha eldat upp tusenlappen i ett annat program, säger han. 

Än så länge har det inte trillat in några reaktioner till Johan Åkerberg. Däremot poängterar han att händelsen kan bli en argumentationsfördel nästa gång en reporter har ett liknande förslag. 

– Jag ska ta upp det här som ett exempel på vad som kan hända om man har för lite tid på sig. 

Se det märkliga inslaget här: