Ny trend enligt Polisen – ökad prostitution i uthyrda privatlägenheter.
Ny trend enligt Polisen – ökad prostitution i uthyrda privatlägenheter. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Ligor hyr lägenheter av privatpersoner – för att sälja sex

Sommaren är här och semestern närmar sig för många av oss, och i samband med den hyr många svenskar ut sina lägenheter. Men nu har polisen märkt av en ny, mörkare trend i samband uthyrningen.


Sexköpslagen

Den svenska sexköpslagen började gälla 1999. Den innebär att det är förbjudet att köpa sex, men inte att sälja. Straffet för sexköp ligger på allt från dagsböter till ett års fängelse. Motivet till att införa sexköpslagen var och ät att bekämpa prostitutionen i samhället.

SVERIGE. Efter att polisen börjat utbilda hotellen i hur man upptäcker prostitution har de prostituerade nu hittat nya vägar, och polisen har på senare tid märkt av hur de i stället har börjat hyra lägenheter av privatpersoner.

– Det är någonting som vi ser händer allt oftare. Vår uppfattning här i Stockholm är att det beror på att vi har kört väldigt hårt med att utbilda hotell, säger Simon Häggström vid Stockholmspolisen i en intervju med Sveriges Radio och fortsätter:

–  Hotell har annars alltid varit en marknad där det varit mycket prostitution men vi har kört mycket utbildningsinsatser.

"Försöker hitta vanliga lägenheter"

Det har på senare år blivit allt vanligare att privatpersoner hyr ut lägenheter via olika internetsajter under kortare perioder, särskilt under sommaren. Detta har prostitutionsligor nu tagit fästa på.

– Och då har vi sett att en direkt effekt av det är att prostitutionen flyttar ut till lägenheter i stället och man försöker hitta vanliga lägenheter runt om i stan och sälja sex därifrån i stället, säger Simon Häggström.

Erik är en av av flera som råkat ut för det. Han skulle hyra ut sin lägenhet i Göteborg över några dagar till två utländska turister. I samma inslag berättar han att han anade oråd och sökte på en av kvinnornas telefonnummer.

– Då fick jag fram en profil på en prostitutionssida, på hon som hyrt mitt rum, så då fick jag klart för mig att det pågick prostitution.

Kriminella ligor

Simon Häggström berättar för Sveriges Radio att det nästan uteslutande handlar om grovt kriminella ligor och det är svårt att säkra sig mot att det skulle hända. Men har man hyrt ut är det bra att be grannarna hålla ögonen öppna.

– Är det ett spring till och från lägenheten med män som besöker den i tid och otid, då är det nog läge att informera lägenhetsinnehavaren och även polisen. säger han.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

1 timme sedan
Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.