Måndag 27 Jun
Stockholm

Ny bok – fullproppad med ordvitsar om Sverigedemokraterna

Det går bara att spekulera kring vad Jimmie Åkesson (SD) tycker om den nyutkomna boken.
Det går bara att spekulera kring vad Jimmie Åkesson (SD) tycker om den nyutkomna boken. Foto: Faksimil TT Bild/Leopard förlag

"Järnrör inte min kompis". Det är det vitsiga namnet på en ny bok – full av ordvistar om Sverigedemokraterna.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vill du bidra med ordvitsar?

Har du några skojiga eller svavelosande ordvitsar på lager? På Facebook-sidan Järnrör inte min kompis kan du själv bidra.

"Vilket är Sverigedemokraternas favoritinstrument?  – trångsynth", "Varför är Sverigedemokraterna missnöjda med flyktingpolitiken? – De får inte en asyl i vädret" och "Vilken är Sverigedemokraternas favoriträtt? – Nazi goreng".

Det är bara några av de syrligt underhållande och humoristiskt rättframma ordvitsarna om Sverigedemokraterna, som ryms i den nya boken "Järnrör inte min kompis".

Initiativtagare till den är Karl Fredrik Mattsson, copywritern och mannen bakom de falska enkronorna med texten "Vår horkarl till kung".

– Det startade på Facebook med att jag skrev en ordvits om Sverigedemokraterna, och sen fylldes tråden bara på av alla möjliga människor. På två dygn hade det blivit över hundra stycken, säger han i en intervju med Nyheter24.

Humorattack

Allt är politik, menar han. Och varför ska politik då inte få bemötas med just humor? I "Järnrör inte min kompis" vill Mattson, tillsammans med de andra ordvitsmakarna tillika 58 Facebook-vännerna, gå till skämtsam attack mot rasism, inskränkthet och främlingsfientlighet.

Han säger att sverigedemokraterna är den lägsta formen av ett parti som vi har i riksdagen och att boken är ett välbehövligt inslag i ett medialt debattklimat där människor, inte minst inom public service, är rädda att ta i dessa frågor.

– Det är skämda skämt om ett skämtparti vi har i riksdagen. Det är en form av "guilty pleasure" och samtidigt terapi att skoja om det som känns politiskt obegripligt.

Överskottet till Linje 17

Och detta är inget vare sig han eller de andra vitsiga medförfattarna tjänar någonting på, annat än deras glädje över att få bidra med ordvitsar för en bra sak.

– Allt överskott på försäljningen kommer gå direkt till Linje 17 mot rasism (arrangörerna av demonstrationen i Kärrtorp julen 2013 reds. anm).

Illustrationer ur "Järnrör inte min kompis", Leopard förlag 2014:

Det är inte bara skämt om mat utan även musik.

Och hur är det med schlager?

Någon tror att "trångsynth" är ett favoritinstrument

---

Läs mer:

"Är ordvitsar om SD för kontroversiellt för er, public service?"
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.