Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkare gynundersökte unga kvinnor – oavsett skäl för behandling

Läkaren polisanmäls.
1 av 1

Läkaren polisanmäls.

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 11/06/2014 17:33

Oavsett vilken åkomma de unga kvinnorna sökte hjälp för genomförde läkaren både en gynundersökning och en bröstundersökning. Nu har han polisanmälts.

ÖSTERGÖTLAND. Läkaren gick själv in i bokningssystemet och såg till så att unga kvinnor fick tider hos honom. Sedan gjorde han, oavsett vad de unga kvinnorna sökte vård för, både gynundersökning och bröstundersökning, skriver P4 Östergötland.

– Han har haft för motiv att han tycker att det är en patientgrupp som vi inom vården generellt sett är dåliga på att ta hand om, och det är en grupp som han värnar om, säger Sofia Malander, chefsjurist vid landstinget i Östergötland, till radiokanalen.

Medvetet val

Malander säger till P4 Östergötland att trots att läkaren medvetet valt ut unga kvinnor och att han oavsett åkomma gjort såväl gynundersökning som bröstundersökning inte haft för avsikt att utnyttja kvinnorna.

– Det är ingenting som vi har haft anledning att misstänka att han har utnyttjat kvinnorna, säger hon till P4 Östergötland.

"Inte felaktigheter i vården"

Däremot så är läkaren nu polisanmäld – eftersom att han utan tillstånd gått in och läst patienternas journaler.

– Det är inte vården i sig som vi har anmält. Det är inte felaktigheter i vården utan det är det sättet att gå in i patienternas journal något som strider mot våra riktlinjer - så får man inte göra, säger Malander till P4 Östergötland.