Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

14-åring fick handla på Systembolaget – klädde ut sig till tant

Ser man ut som en tant får man handla på systembolaget?
1 av 3

Ett lyckat försök. (Obs, genrebild.)

TT

Tant på stan
2 av 3

William tog på sig en "tanthatt" och gick på systemet. (Obs, genrebild)

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Alkohol med högre procent säljs endast på systembolaget
3 av 3

Han lyckades också lura kassörskan.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Nyheter | 17/06/2014 07:45

"Jag vet att tanter aldrig behöver visa leg", tänkte 14-årige William och gjorde ett utklätt försök på Systembolaget. Det fungerade oroväckande bra.

GÖTEBORG. Är man 14 år gammal är det inte riktigt meningen att man ska få handla på Systembolaget. Något som 14-årige William löste – genom att klä ut sig till en betydligt äldre dam.

– Jag vet att tanter aldrig behöver visa leg på systemet så min tanke var att det kanske går att köpa ut om jag klär ut mig till tant. Vi ville testa något som ingen annan, vad vi vet, har lyckats med, säger William till Göteborgs-Posten.

Sminkades i butik

Han hade sällskap av en kompis och hängde först på sig en "tanthatt", en kappa och en scarf innan han gick till Åhléns där han enligt Göteborgs-Posten bad om att få bli sminkad som "en mogen dam".

Ett knep som uppenbarligen fungerade för väl inne på Systembolaget på Avenyn plockade 14-åringen på sig 20 flaskor cider. Kassapersonalen såg dock inte till någon 14-årig pojke men väl en äldre dam, som således inte behövde visa någon legitimation, och William kunde lämna butiken med sitt alkoholinköp.

"Riktigt dåligt"

Utanför möttes han av jubel när han tog av sig tantkläderna och när han skrev om tilltaget på Instagram hyllades han. Riktigt lika nöjd är inte hans far.

– Det är riktigt dåligt att låta en 14-åring köpa alkohol, i synnerhet så här strax före midsommar när de borde ha ännu bättre kontroll, säger han till Göteborgs-Posten.

"Aldrig hört talas om tidigare"

Enligt Systembolagets presschef Lennart Agén försökte sig William på samma trick vid ett systembolag i Nordstan men blev nekad. Däremot håller han med om att de gick på en nit vid det första bolagsbesöket.

– Jag har aldrig hört talas om att något sådant hänt tidigare. Vi jobbar väldigt mycket med ålderskontroller och vår personal är duktiga på att läsa av människors ålder genom att titta på ansikten och ögon. Men den här gången har vi tydligen blivit lurade upp på läktaren, säger Agén till Göteborgs-Posten.