Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska läkare varnar för dödlig nätdrog

Sprider sig i Sverige.
1 av 4

Sprider sig i Sverige.

Faksimil SVT

Överläkaren Erik Lindeman varnar för dödsdrogen.
2 av 4

Överläkaren Erik Lindeman varnar för dödsdrogen.

Faksimil SVT

Den har redan skördat dödsoffer i Sverige.
3 av 4

Den har redan skördat dödsoffer i Sverige.

Faksimil SVT

MT-45 är fortfarande inte narkotikaklassad.
4 av 4

MT-45 är fortfarande inte narkotikaklassad.

Faksimil SVT

Nyheter | 23/06/2014 10:48

Nu varnar läkare för en ny dödsdrog som fortfarande inte är narkotikaklassad.

Minst en person har dött. Närmare 15 har fått uppsöka sjukhus för akut vård. Nu varnar läkare för den förhållandevis nya dödsdrogen MT-45, uppger SVT.

– Drogen har inte några dramatiska symtom, som att man blir förvirrad eller paranoid. Det kan vara så att man bara tar drogen och sedan går och lägger sig eller blir medvetslös på toaletten. Därför är det svårt att upptäcka dem som överdoserar och de kommer kanske inte ens in till sjukhus, säger överläkare Erik Lindeman på Giftinformationscentralen till SVT.

"Största dödaren i drogvärlden"

MT-45 är en så kallad opiod, i samma drogfamilj som heroin och metadon. Den har smärtstillande, starkt lugnande och muskelavslappnande effekter – och eftersom att den skiljer sig kemiskt från narkotikaklassade substanser kan den säljas lagligt.

– Opioder är den största dödaren i drogvärlden. MT-45 är dessutom okänd och därför svår att dosera, vilket gör att man inte riktigt vet vad som är en överdos, säger Lindeman till SVT.

Fortfarande laglig

Generellt sett så är det unga människor som köper och nyttjar drogen, Stewe Alm som är analytiker på Rikskriminalen säger till SVT att de är mellan 15 och 25 år gamla.

Enligt SVT så utreds det nu om huruvida MT-45 ska narkotikaklassas eller inte.