Den gravida kvinnan misshandlades för att hon vägrade prostituera sig. OBS! Genrebild.
Den gravida kvinnan misshandlades för att hon vägrade prostituera sig. OBS! Genrebild. - Foto: AP / TT

Misshandlad gravid kvinna sökte hjälp – fick bussbiljett hem

En gravid 18-årig kvinna med ett fyra månaders spädbarn hittades misshandlad i Göteborg. Nu kommer kritik mot att hon inte fick tillräcklig hjälp.


GÖTEBORG. Det var i juli 2012 som kvinnan, som kommer från ett annat EU-land, lades in på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Kvinnan var vid händelsen 18 år, gravid och moder till en fyra månader gammal bebis. Hon var skadad, misshandlad, och hade tidigare påträffats utomhus av privatpersoner. 

Den 18-åriga kvinnan berättade att hon misshandlats av sin svärmor och svägerska, och att det inte var första gången. Anledningen till misshandeln ska enligt kvinnans berättelse vara att hon vägrade prostituera sig. Nu var hon orolig för babyn, och sjukhuset hjälpte henne med att komma i kontakt med socialtjänsten för att söka skydd i form av boende.

Erbjöd bussbiljett 

Socialtjänsten hade blivit informerade om kvinnan och vad hon erfarit. En manlig socialsekreterare gav trots detta beskedet att socialtjänsten, när det rör sig om personer från ett annat EU-land, inte får ge annat bistånd än en biljett till hemlandet. Kvinnan, som varken hade familj eller annan hjälp i sitt hemland, erbjöds en bussbiljett. Utredningen påbörjades först några dagar senare. 

Kritiseras av IVO

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tog under 2013 över ansvaret för tillsyn av dessa typer av ärenden, så även detta. Inspektionen kritiserar nu den ansvariga stadsdelsnämnden, vilken socialtjänsten lyder under, för att inte omgående ha tagit emot kvinnans hjälpansökan, och för att inte ha hjälpt henne och barnet tillräckligt. IVO anser att nämnden har brustit i sitt ansvar.

Stadsdelsnämnden ska, innan den 27 augusti i år, redovisa hur den försäkrar sig om att utredningar alltid genomförs när det är en enskild person som ansöker, samt hur den försäkrar sig om att ansvaret gällande utsatta kvinnor och barn som utsatts för våld ska tas.

/
IVO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.