Fatta: "Män behövs i kampen mot normer som tillåter sexualiserat våld"

- 24/06/2014, 19:05
Shahab Ahmadian, Robert Petersén och Svante Tidholm är projektledare för Fatta Man.
1 av 2

Shahab Ahmadian, Robert Petersén och Svante Tidholm är projektledare för Fatta Man.

Olov Tegby

Domen, där en man friades från våldtäkt trots att kvinnan sa nej, har uppmärksammats enormt.
2 av 2

Domen, där en man friades från våldtäkt trots att kvinnan sa nej, har uppmärksammats enormt.

JESSICA GOW / SCANPIX

Organisationen Fatta lanserar nu Fatta man, en satsning som ska göra det möjligt för pojkar och män att delta i förändringen mot en samtyckeslag.

SVERIGE. Fatta, som tar kampen mot sexuellt våld och för samtycke i lagstiftning och praktik, lanserar nu Fatta Man. Domen i det uppmärksammade våldtäktsmålet i förra veckan, då en 27-årig man friades från våldtäkt trots att rätten ansåg att han tvingat kvinnan att ha sex med honom, finns fortfarande färsk i mångas minnen.

– Angående den senaste tidens debatt om den friande våldtäktsdomen i Lund är det många som känner enorm frustration över hur förödande fel rättsväsendet hanterar sexuella övergrepp, säger Svante Tidholm, en av projektledarna för nystartade Fatta man, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det är tragiskt att det är kvinnor som tvingas ta denna kamp och med lanseringen av Fatta Man hoppas vi att fler män ser att frågan om männens ansvar för det sexualiserade våldet är vår egen.

Vill öka deltagandet

Med den nya satsningen vill organisationen göra det lättare för pojkar och män att ta ansvar och delta i arbetet för en samtyckeslag. Fatta arbetar på bred front och angriper frågor kring sexualiserat våld i såväl förskolor som rättsväsendet. 

98 procent män

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är 98 procent av samtliga som misstänks för sexualbrott män. Utifrån den statistiken är det enligt Fatta viktigt att även engagera män i förändringsarbetet för att skapa nya normer kring våld och sex. Organisationen vill bryta upp med nuvarande manliga normer och kämpa för en ny sorts manlighet. 

Lanserar sajt

Första steget i Fatta Man innefattar en lansering av en ny sajt. Tanken är att det där ska finnas berättelser om olika händelser där män gått över gränsen för vad som är okej. Med sajten vill organisationen att män ska bli mer kunniga och självrannsaka sig själva i högre utsträckning.  

Tre projektledare

Shahab Ahmadian, radioproducent,  Robert Petersén, högstadielärare och Svante Tidholm, journalist, är de som leder projektet, som finansieras av Allmänna arvsfonden.