Unga beställer mykoplasmamedicin för att bota klamydia.
Unga beställer mykoplasmamedicin för att bota klamydia. - Foto: Montage

Unga köper felaktig klamydiamedicin på nätet: "Ett bekymmer"

Unga behandlar sig med klamydiamedicin som de köper på nätet och i utlandet. Men antibiotikan används inte på svenska ungdomsmottagningar eftersom den inte är tillräckligt effektiv.


Klamydia

Är en könssjukdom som obehandlad kan leda till sterilitet. 

Förra året rapporterades nära 36 000 klamydiainfektioner i Sverige, enligt myndighetens årliga statistik.

Mykoplasma genitalium

Mykoplasma genitalium är en bakterie som kan orsaka en könssjukdom. Sjukdomen liknar klamydia men är inte lika vanligt förekommande. Bakterien överförs sexuellt.

"Vid könssjukdomar endast intas som en engångsdos i stället för under perioder av 7-10 dagar."

Det är säljargumentet på de svenska webbshopar som säljer den receptbelagd klamydiamedicinen Zithromax, i Sverige känt som Azitromax. Antibiotika som används av unga som en "quick fix" vid könsjukdomen klamydia. 

– Jag ville blåsa ut klamydia med en tablett i stället för en 14-dagars kur, berättar Johan för Nyheter24.

Han har beställt Zitromax ett flertal gånger via nätet när han misstänkt smitta. Anledningen är att kunna festa och ha sex redan dagen efter han tagit tabletten. 

"Har ju fortfarande kvar skiten"

Men medicinen fungerar inte mot alla klamydiatyper och används därför inte för att bota sjukdomen i Sverige. Antibiotikan har dessutom kopplats till ökad risk för hjärtdöd i USA och bör därför inte tas utan läkares inrådan. 

När Nyheter24 låtsas vara en potentiell kund uppger en sajt som säljer läkemedlet Zithromax receptfritt att det inte alls är en bra idé att dricka alkohol eller ha sex dagen efter en kur. 

"Du skall ta det väldigt lugnt med alkoholen. Nej du kan inte ha sex dagen efter. Minst tre veckor efter! Du har ju fortfarande kvar skiten i kroppen och snoppen", skriver en person bakom sajten i ett mejl. 

En annan som också självmedicinerat med Zithromax är Filip

– Jag har köpt det vid ett par tillfällen i Thailand eftersom jag ville rensa kroppen. Jag orkar inte med mecket att ta mig till ungdomsmottagningen och uppge kontaktinformation till gamla ligg, det är en liten genväg att göra på det sättet, säger han och tillägger: 

– Sedan kan man inte dricka alkohol på antibiotika. 

"Inte lika effektivt"

Att det kan finnas hälsorisker med att handla läkemedel utomlands bryr sig Filip inte om. Det är viktigare att botas snabbt.

– Ungdomsmottagningen borde vara lite flexiblare och snabbare på att få ut medicin på en gång, säger han. 

Men på ungdomsmottagningarna används inte Azitromax (Zithromax) mot klamydia eftersom den inte är inte lika effektiv som medlet Doxyferm. Det menar barnmorskan Eddie Sandström. 

– Azitromax biter inte garanterat på klamydia, därför skrivs den inte ut av ungdomsmottagningarna, säger han till Nyheter24.

"Används för att behandla mykoplasma"

Antibiotikan används i stället för att behandla mykoplasma, en könsjukdom som är kusin med klamydia men inte lika vanligt förekommande.

När Nyheter24 frågar sajten som säljer receptbelagda läkemedel om Zitromax är samma medicin som skrivs ut mot klamydia, svarar man att "det i princip är samma medicin". Sedan tillägger man: "Har själv provat dem och de funkade."

– Men alla klamydiatyper dör inte av Azitromax, i stället sker en resistensutveckling, säger barnmorskan Eddie Sandström och fortsätter: 

– Det är ett bekymmer att unga handlar med receptbelagda läkemedel på nätet eftersom den inte är garanterad. Utan kvalitetskontroll kan också innehållet vara fejk. 

Johan och Filip heter egentligen något annat. 

*** 

Antibiotikan som kan döda dig 

Otrohetsnojja får unga att självmedicinera mot klamydia 


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!