Våldtäktsannonsen fälls för könsdiskriminering

- 03/07/2014, 16:07 -
Den fällda annonsen.

Den fällda annonsen.

Taxijakts uppmärksammade annons, som anspelar på våldtäkt, fälls för bland annat könsdiskriminering.

Nyheter24 berättade i början på maj om Taxijakts uppseendeväckande annons i Norrköpings-Magazinet, där texten lyder: "Din dotter är fortfarande oskuld. Men om du skickar henne i en osäker taxi kan det gå fel..."

Det okonventionella marknadsföringsgreppet resulterade i en rad anmälningar till reklamombudsmannen samt ett par debattartiklar på Nyheter24. RON (reklamombudsmannens opinionsnämnd) har nu fällt annonsen. 

"Könsdiskriminerande"

Opinionsnämnden skriver att annonsen är stötande, anspelar på rädsla och är könsdiskriminerande samt misskrediterande. Enligt nämnden torde en genomsnittskonsument uppfatta annonsens budskap som att kvinnor som åker med "fel" taxi riskerar att bli våldtagna. Att på ett sådant vis anspela på rädsla strider mot reglerna för annonsering. 

Vidare menar RON att texten i annonsen förmedlar att det för en förälder är viktigt att dottern är oskuld, att det är förälderns ansvar att se till att hon är det samt att det värsta med en eventuell våldtäkt är att hon förlorar oskulden. Dessa tre aspekter anses av nämnden som nedvärderande och könsdiskriminerande mot kvinnor i allmänhet. 

Nedsättande mot taxichaufförer

Annonsen är även nedsättande mot taxichaufförer, enligt RON, då den antyder att kunder som åker med något annat taxibolag utsätter sig för risken att bli våldtagen av deras chaufförer.

"Ville belysa problem"

I sitt uttalande till RON skriver Taxijakt att de ville belysa det påstådda problemet med svarttaxi, som även polisen avråder, och att annonsen riktades till vanliga föräldrar med oro för sina barn. Bolaget beklagar att vissa tagit illa upp av budskapet.