Emil dejtade både som kille och tjej.
1 av 3
Emil dejtade både som kille och tjej. - Foto: Privat
Emil som Emil.
2 av 3
Emil som Emil. - Foto: Privat
Emil som Emilia.
3 av 3
Emil som Emilia. - Foto: Privat

Emil nätdejtade som kille – och som tjej

Du kan ha chattat med Emil… men också Emilia. 25-årige Emil har nämligen experimenterat runt på svenska dejtingsajter.
– Som tjej får man kontakt utan att man gör något, säger Emil.


Mer

Namn: Emil Johansson, 25

Bor: Göteborg

Gör: Jobbar och studerar.

Du kan läsa mer om Emils Genusprojekt här.

GÖTEBORG. I början av maj påbörjade Emil Johansson, 25, sitt dejtingexperimentGenusprojektet.

Emil har själv nätdejtat tidigare och funderat på skillnaderna i hur tjejer och killar bemöts på dejtingsajterna.

– Jag har träffat många tjejer som har berättat att de har fått en del meddelanden med sexistiskt innehåll. Därför ville jag veta om det fanns några skillnader mellan tjejer och killars dejtande, berättar Emil för Nyheter24.

Genusprojektet gick ut på att skapa två fejkprofiler – som mannen Emil och kvinnan Emilia – och lägga upp båda profilerna på fyra olika dejtingsajter.

– Emil och Emilia är helt identiska bortsett från könet. Jag och min kompis Ellen gick till en second hand-butik och köpte traditionellt kvinnliga kläder, sminkade mig och fotade mig som Emilia.

Ställde inga frågor

Under en månads tid hade Emil kontakt med människor som skrev med både Emil och Emilia. I konversationerna svarade han på alla frågor som båda profilerna fick, men ställde inga frågor själv.

– Jag kände mig ganska dryg och oartig som inte ställde frågor tillbaka, men planen var att inte visa något som helst intresse. Trots det fortsatte männen ofta att babbla på och "svara" på sina egna frågor, vad de skulle göra till helgen och så vidare. Vissa höll på i flera veckor – till skillnad från kvinnorna som avslutade konversationen när Emil inte ställde några frågor tillbaka.

Fick mer respons

Inte helt förvånande fick Emilia mer respons än Emil.

– Den största skillnaden var att Emilia fick över åtta gånger så många meddelande som Emil. Hon var mer populär och männen var mer benägna att fortsätta konversationen med henne.

Emil hade en tanke om att Emilia skulle få fler meddelanden med sexuellt innehåll, men det blev inte så.

– En kille skrev att Emilia var sexig och en annan kille frågade om hon kunde visa brösten. Det var det grövsta. Jag var lite rädd för att jag skulle bli mer trakasserad och få fler meddelanden med sexuella anspelningar. Positivt nog var det ändå så få, men det kan ju ha att göra med att jag ändå har vissa förutsättningar som gör att jag inte ser helt feminin ut.

Vem har det svårast på dejtingsajterna då?

– Tjejerna och killarna har det svårt på olika sätt. Emilia fick betydligt fler svar och männen var mer initiativtagande än kvinnorna. Som tjej får man kontakt utan att man gör något, men det behöver inte betyda att det automatiskt är lättare för det. Det känns som att könsrollerna avspeglas på dejtingsajterna – det kan inte bara vara en slump att Emilia fick fler svar än Emil.

Avslöjade du dig efter att projektet hade avslutats?

– Nej, jag raderade alla profiler för både Emil och Emilia men inser att jag kanske borde ha skrivit och berättat om det här – det är också den kritiken som har framförts och den kan jag hålla med om och ångra lite i efterhand, avslutar Emil.

/
/
Man
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

1 timme sedan
Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.