Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mordhotas efter gäddnyheten: "Det kallas biotopvård"

- 06/07/2014, 16:42 -
Efter att nyheten spridits har Liam Mårskog hotats.
1 av 3

Efter att nyheten spridits har Liam Mårskog hotats.

Privat

Nu förklarar han att det handlar om så kallad biotopvård.
2 av 3

Nu förklarar han att det handlar om så kallad biotopvård.

Privat

I fisken låg en falukorv med plasten kvar.
3 av 3

I fisken låg en falukorv med plasten kvar.

Privat

Liam Mårskog har fått mycket hat riktat mot sig. Nu förklarar han varför han tog livet av gäddan.

Tidigare under söndagen berättade Nyheter24 den smått otroliga historien om gäddan, uppfiskad av Liam Mårskog, som hade en helt intakt falukorv i magen. Nyheten har plockats upp i flera medier, och Liam har fått ta emot en hel del hat i sociala medier från allmänheten. 

Anledningen är att han dödade gäddan i stället för att släppa tillbaka den, vilket har upprört många. Det hela har gått så långt att han har hotats till livet. 

– Det har ju varit mycket kommentarer, och några som sökt upp min Facebook och varit otrevliga. Någon skrev att "man borde sprätta upp dig i stället", vilket inte är så trevligt, men det är kanske sånt som händer när man går ut med saker i media, säger Liam Mårskog. 

Handlar om biotopvård

Liam, som är en van fiskare, förklarar varför han beslutade sig för att ta livet av gäddan.

– Det kallas för biotopvård. Gäddan är högst upp i näringskedjan i dessa sjöar. De äter varandra och även annan fisk. I de sjöar som vi fiskar är det mest flugfiske efter harr, och byn som ligger bredvid det här stället, som säljer fiskekort, uppmanar till att ta bort stora gäddor emellanåt, säger han och fortsätter:

– Man gör det för att hålla nere stammen, annars blir gäddorna för många och tar över sjön så att andra arter inte kan växa. 

"Betedde sig konstigt"

Liam Mårskog tror inte att gäddan mådde bra, och att den troligtvis dött ändå.

– Jag kände ju den cylinderformade saken på magen innan jag öppnade den, och den betedde sig väldigt konstigt. Den åt fiskslam i stället för att gå på våra wobblar som de brukar göra. Korven hade ju plast runt sig så troligtvis hade den inte klarat av att göra sig av med den. 

Hotades anonymt

De fiskare som har hört av sig har genast förstått när Liam förklarat närmare. Trots hoten, där det värsta varit anonymt, kommer han troligtvis inte att göra någon polisanmälan

– Nja, jag kanske gör det om någon skriver eller gör något värre eller så. Polisen brukar ju inte kunna göra så mycket åt anonyma hot, säger han. 

Läs mer:

Här är falukorvs-gäddan som chockade Liam, 20