Knivattacker mot hemlösas läger – "Garanterat rasister"

- 14/07/2014, 15:26 -
Flera tält har skurits sönder.
1 av 4

Flera tält har skurits sönder.

Anna Silver

Attackerna ägde rum både på lördagen och söndagen.
2 av 4

Attackerna ägde rum både på lördagen och söndagen.

Anna Silver

Även skjul och bilar har vandaliserats.
3 av 4

Även skjul och bilar har vandaliserats.

Anna Silver

Föreningen och de boende oroar sig nu över säkerheten.
4 av 4

Föreningen och de boende oroar sig nu över säkerheten.

Anna Silver

Uppskurna tält och sönderslagna skjul. Under helgen har flera attacker skett mot tältläger i södra Stockholm. En man togs fast, men lyckades fly undan.

STOCKHOLM. En grupp personer har under den gångna helgen genomfört flera attacker mot tältläger där hemlösa EU-medborgare bor, skriver Dagens Nyheter. Lägren är belägna i södra Stockholm, kring Högdalen och Hökarängen, och de har vandaliserats både på lördagen och söndagen.

Anna Silver, som driver gruppen "Insamling för hemlösa EU-migranter i Högdalen", berättar om det inträffade:

– När de som bor där kom hem i lördags, efter att de varit ute och tiggt, upptäckte de sex sönderskurna tält och ett antal förstörda skjul. Även några bilar i området, som det bor folk i, hade förstörts och fått däcken sönderskurna, säger hon till Nyheter24.

En man togs fast

I föreningen som ordnar insamlingen finns det flera volontärer som pratar rumänska, och dessa kontaktades omgående av de boende med rumänsk härkomst. En grupp begav sig till området, lämnade nya tält och stannade kvar för att bevaka. Under söndagen skedde det dock igen.

– Då kom de dit igen, men då var det folk där. En man med två knivar togs på bar gärning av tre rumänska män, men han lyckades komma undan och springa därifrån, och de hann inte ifatt, säger Anna Silver. 

"Garanterat rasister"

Enligt Silver råder det ingen tvekan om att attacken utförts med rasistiska motiv.

– Det är rasister, garanterat. Det finns ingen annan anledning till att göra något sånt här annars. Jag har märkt av en minskad tolerans och att vissa privatpersoner går över gränsen och misshandlar de som tigger. Det oroar oss mycket och det trappas upp. Vem vet egentligen när det blir värre, eller när det kommer folk hit och hotar de som bor här?

Händelsen polisanmäld

Polisen ska ha mottagit ett signalement på den man som lyckades komma undan från lägret under söndagen. Ingen person ska ha kommit till skada under attacken. Föreningen som står bakom insamlingen har ökat beredskapen i området.  

– Vi har varit här till halv tre om natten. Polisen har inga resurser att vara här och skydda de boende. De ville först inte ens komma hit och titta även fast vi hade signalement på gärningsmannen, säger Anna Silver.