"Man vill ju inte bli något politiskt slagträ"

- 17/07/2014, 07:43 -
Tweeten från @YB_Sodermalm.
1 av 2

Tweeten från @YB_Sodermalm.

Faksimil Twitter

Viktor Adolphson är yttre befäl vid Södermalmspolisen.
2 av 2

Viktor Adolphson är yttre befäl vid Södermalmspolisen.

"En tiggare greps för ofredande då denne spottat en tjej i ansiktet när hon inte ville ge pengar", skrev polisen på Twitter – och möttes av kritik. Nu försvarar man sig.

STOCKHOLM. På onsdagseftermiddagen gjorde Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen och på Twitter mer känd som en av personerna bakom kontot @YB_Sodermalm, ett ingripande vid ett misstänkt ofredande – och twittrade om det.

En tweet som fick stor spridning, men som också kritiserades för polisens ordval. Ett flertal personer menade på att polisens val att berätta att den misstänkta gärningsmannen var en tiggare kunde vara problematiskt.

"Hade inte uppfattat 'tiggare' så"

Bland annat ifrågasattes det hela av radioprogramledaren och krönikören Emanuel Karlsten. Men själva menade polisen att det var ett rimligt ordval för att sätta händelsen i ett sammanhang.

När Nyheter24 pratar med Viktor Adolphson är han något förvånad över uppmärksamheten – men är noga med att påpeka att han inte menade något illa.

– Jag hade inte uppfattat "tiggare" så. Givetvis har det en negativ klang i och med att hela en tiggares situation är negativ med ett utsatt läge och så men jag hade inte uppfattat det som värdeladdat på det sättet, säger han och:

– Det är ingen värdering utan det är en beskrivning och jag tycker att det är relevant för hade vi skrivit "man spottade på kvinna som inte ville ge pengar" så hade det blivit väldigt luddigt och folk hade kunnat göra väldigt många tolkningar.

"Vill inte vara ett slagträ"

Han menar också på att det på det stora hela var en "bra diskussion" som följde på Twitter, även om det utnyttjades av några.

– Man ser ju vilka det är som retweetar det där, och det är ju en viss kategori personer och det är lite irriterande för man vill ju inte skriva så att det ska bli ett slags långsökt slagträ för någon politiska uppfattning även om jag vet att det händer titt som tätt.

Senare under kvällen twittrade han igen – men den här gången om en tiggare som blev utsatt för brott.

– Och då reagerade ingen så det är ju givetvis så att folk uppfattar att tiggaren som har en utsatt position blir än mer utsatt, men så var ju inte tanken, säger Adolphson.