En person omkom under skogsbranden.
1 av 3
En person omkom under skogsbranden. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Man jobbar nu med att innestänga branden.
2 av 3
Man jobbar nu med att innestänga branden. - Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Ytterligare hjälp väntas anlända idag.
3 av 3
Ytterligare hjälp väntas anlända idag. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

En person död i jättebranden

UPPDATERAD. Mannen försökte undfly lågorna – men fastnade i branden.


Följ utvecklingen:

På twitter kan du följa @krisinformation som uppdaterar.

Länsstyrelsen informerar här.

STABÄCK. En man omkom i lågorna under branden som fortfarande härjar i Västmanland, skriver VLT. Tidningen skriver att två män fastnade i branden norr om Stabäck. En av de två blev kvar i den lastbil som de färdades i och kunde senare räddas – den andra mannen försökte undkomma lågorna. Det är den mannen som nu tros vara omkommen.

– Om det är den personen som vi tror är han i 30-årsåldern. Han var så svårt bränd att det inte gick att identifiera honom, Ivan Åslund, LKC-befäl vid polisen i Västmanland, till VLT.

Enligt Expressen är brandområdet så stort som 15 000 hektar (1x1,5 mil) och röken ska synas på flera mils avstånd. Tidningen uppger också att det sammanlagts ska ha evakuerats cirka 1 000 personer och Länsstyrelsen i Västmanland skriver på sin hemsida att branden ännu inte är under kontroll men att man "arbetar med att hålla begränsningslinjerna".

Sverige begär internationell hjälp

Branden, som nu även betecknas som en riksangelägenhet, ska nu enligt Aftonbladet bekämpas med hjälp av två italienska specialflygplan. Detta efter att Sverige begärt hjälp från via EU-kommissionens organ för katastrofer, ERCC.

Planen befann sig under natten till tisdagen i Polen – men beräknas komma till Sverige i dag.

– De landar på Hässle flygplats i Västerås och kommer sedan att hämta vatten ur sjön Åmänningen, som vi kommer spärra av helt och hållet, säger Angelica Runqvist, på staben för räddningsarbetet, till Aftonbladet.

Uppdaterad 10.15

Enligt Aftonbladet har ytterligare tusentals människor uppmanatas att lämna sina hem av länsstyrelsen. Den här gången är det Norberg som berörts. 

/
/
Man
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.