Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tusentals demonstrerar mot nazistiska Svenskarnas parti

- 23/08/2014, 13:10 -
Stort demonstrationståg mot Svenskarnas parti i Malmö och mycket stor poliskommendering på plats inför dagens torgmöte.
1 av 4

Stort demonstrationståg mot Svenskarnas parti i Malmö och mycket stor poliskommendering på plats inför dagens torgmöte.

Skåne mot rasism/Drago Prvulovic/MalmBild AB/TT Bild

Ett stort antal poliser är under dagen på plats i Skåne. Bild tagen knappt två timmar innan SvP:s partiledare Stefan Jacobsson ska hålla sitt tal.
2 av 4

Ett stort antal poliser är under dagen på plats i Skåne. Bild tagen knappt två timmar innan SvP:s partiledare Stefan Jacobsson ska hålla sitt tal.

Drago Prvulovic/MalmBild AB

Antirasistiska motdemonstranter på Limhamnstorget i Malmö.
3 av 4

Antirasistiska motdemonstranter på Limhamnstorget i Malmö.

Drago Prvulovic/MalmBild AB

Torget är avspärrat med containrar.
4 av 4

Torget är avspärrat med containrar.

Drago Prvulovic/MalmBild AB / Photographer: Drago Prvulovic

Under lördagen deltar tusentals personer i ett stort demonstrationståg i Malmö mot nazistiska Svenskarnas parti.

MALMÖ. På lördagsförmiddagen lämnade ett stort demonstrationståg Pimdammsparken i Malmö i riktning mot Limhamn, skriver Sydsvenskan. Anledningen är det tillståndsgivna torgmöte som Svenskarnas parti ska ha på platsen klockan 14.

"Visa dem att de inte är välkomna"

Ett stort antal poliser från Västra Götaland och Stockholm är under dagen på plats i Skåne för att vara med och övervaka partiets tre möten i Ystad, Malmö och Helsingborg, vilka är starten på partiets valturné.

Med anledning av partiets tal arrangerar Skåne mot rasism en stor motdemonstration i Malmö. Matilda Renkvist är talesperson och säger till Sydsvenskan att 2 900 personer anmält sig via Facebook.

– Vi minns det som hände i våras då medlemmar i Svenskarnas parti försökte mörda våra vänner och kamrater, det är i färskt minne hos många Malmöbor. I stället för att vara rädda kraftsamlar vi och visar att dom inte är välkomna, säger Matilda Renkvist till Sydsvenskan och syftar på attacken mot en feministisk manifestation på Möllevångstorget i Malmö den 8 mars, då flera personer skadades och en ung man knivskars svårt.

I samband med det greps även två medlemmar ur Svenskarnas parti. 

Målet: att de inte ska kunna hålla mötet

”Hela Malmö hatar nazister”, ropade demonstranterna när de senare tågade fram genom staden. Skåne mot rasism ska även ha sagt att man ska genomföra en blockad på Limhamns torg inför mötet klockan 14. Vid tolvtiden hade enligt uppgift 700 till 800 antirasistiska motdemonstranter samlats på platsen.

– Med det menar vi att vi ska inta torget med våra kroppar och röster. Målet är att de inte ska kunna hålla mötet, säger Matilda Renkvist.

Hon menar att de inte ska få göra sin röst hörd eftersom de inte är meningsmotståndare:

– De är våldsivrare av högsta rang, säger hon till Sydsvenskan.

"Bara man respekterar yttrandefriheten"

Katrin Bergqvist, kommunikationsansvarig för Skånepolisens valkommendering säger enligt Kvällsposten:

– Vår uppgift är ett valmötena ska kunna genomföras under trygga och säkra former. Men det kan bli trafikmässiga störningar och parkeringsmöjligheterna kanske försvinner. Vissa gator kan också bli avstängda. Var och en får sedan själv bedöma hur säkert man anser det vara att vistas på en speciell plats.

Enligt samma tidning ska SvP:s partiledare Stefan Jacobsson ha sagt att han inte har några problem med att andra vill demonstrera, så länge man respekterar yttrandefriheten.

FI bjuder på heldag

Samtidigt ställer Gudrun Schyman till med det största homepartyt någonsin i Skåne. Detta i samband med att Fi Malmö och Fi Skåne bjuder in till en heldag med Feministiskt initiativ på Amfiteatern i Pildammsparken i Malmö. Om det är ett sammanträffande eller någon form av tyst protest är dock inte klart.