Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skånepolisen anmäls för mordförsök och misshandel

"Det är rent fascistiska metoder", säger Johannes Tollesson, som nu tagit initiativ till att anmäla Skånepolisen.
1 av 6

"Det är rent fascistiska metoder", säger Johannes Tollesson, som nu tagit initiativ till att anmäla Skånepolisen.

Faksimil TT Bild

2 av 6

Drago Prvulovic/MalmBild AB/TT Bild

3 av 6

Drago Prvulovic/MalmBild AB/TT Bild

4 av 6

Drago Prvulovic/MalmBild AB/TT Bild

5 av 6

Drago Prvulovic/MalmBild AB/TT Bild

6 av 6

Drago Prvulovic/MalmBild AB/TT Bild

Nyheter | 24/08/2014 18:15

Polisen i Skåne kommer att anmälas för sitt agerande under lördagens antirasistiska demonstration mot nazister i Malmö. Mordförsök, grov misshandel, tjänstefel – och fascism – hör till de allvarliga anklagelserna.

– Jag tycker att det var ett brutalt övervåld som skedde. Frågan ska lyftas för det handlar om demokratiska rättigheter. Videofilmerna som ligger ute och som publicerats i media talar sitt tydliga språk, säger Johannes Tollesson, initiativtagare till anmälan, till Nyheter24.

Över tusen underskrifter på ett dygn

Det var i lördags, efter att han från sitt hem i Borås sett de scener som utspelade sig på Limhamns torg i Malmö, som han reagerade. Han startade då en protestlista i form av en namninsamling med syfte att samla underskrifter för en anmälan mot polisen. 

På mindre än ett dygn hade över 1000 personer skrivit på.  Även en 
Facebook-gruppen Anmäl Polisen fortsätter att samla sympatisörer. Sedan den skapades i går har den gillats av över 2000 personer.

"Så ska det inte få gå till"

–  Främst är jag emot hela händelsen med hästarna som sprang över tre personer. Jag såg de här virala videona i media så tänkte jag att så här får man inte göra, så ska det bara inte få gå till, säger han.

Johannes Tollesson menar att det inte kan ha varit en olyckshändelse att polishästar red över och skadade de demonstranter som inte flyttade på sig.

– Om man med hästar har kört över människor så är det som att köra över någon med bil. Det är ju ett medvetet val och man måste förstå vilken skada det kan göra. Sen går det ju rykten om att motdemonstranter har använt ammoniak mot hästar. Stämmer det så är det självklart hemskt och det tar jag avstånd ifrån.

Ska ta hjälp av advokat

Han berättar att namninsamlingen kommer att användas vid en anmälan mot Polisen som ska lämnas in den 1 september. De ska ta ta hjälp av en advokat för att formulera åtalspunkterna för anmälan som rör "minst tre fall av mordförsök, flera fall av grov misshandel och "anmälan för maktmissbruk och fascism".

– Det handlar framförallt om hotet mot demokratin. Det är fascistiska handlingar att göra på det här viset. Vi vill rikta en fråga till politikerna. Ska det verkligen få gå till så här? Det handlar inte bara om vuxna människor, det handlar också om barn. Det var flera små barn och familjer på plats vid demonstrationen, säger Johannes Tollesson.

Hur tänker du kring anmälan för fascism?

– Det var mest något jag skrev och vad jag vet går det inte att göra en sån anmälan. Det är svårt att ge ett enda exempel, men slår man ihop det som hände i Malmö till en helhet och ser på de metoder som användes under demonstrationen och Polisens agerande i situationen så är det rent fascistiska metoder. Det ska inte få gå till på det sätt som det gjorde.

Vad hoppas ni åstadkomma med namninsamlingen och polisanmälan?

– Jag vill att frågan ska lyftas. Uppenbarligen är vi många som tycker det. Det handlar om att vi har lagar som är medmänskliga, att man ska förhålla sig till de lagar vi har. Och jag tycker inte att det har gjorts.