SvP i enkät och annons.
1 av 4
SvP i enkät och annons. - Foto: Niclas Jonasson / Montage
Annonsen från Svenskarnas parti.
2 av 4
Annonsen från Svenskarnas parti. - Foto: Niclas Jonasson
Partiet fick även vara med i tidningens enkät.
3 av 4
Partiet fick även vara med i tidningens enkät. - Foto: Niclas Jonasson
Utan motfrågor fick de uttrycka sina åsikter på redaktionell plats.
4 av 4
Utan motfrågor fick de uttrycka sina åsikter på redaktionell plats. - Foto: Niclas Jonasson

Tidning plockade in annons från nazistparti

Lokaltidningen Dalslänningen har plockat in en annons för en riksdagskandidat för nazistiska Svenskarnas parti – och låtit partiets hets-dömda kandidat medverka i en enkät.


Våldsamheter kring partiet

Efter en manifestation under internationella kvinnodagen 8 mars attackerades flera feminister i centrala Malmö. En man knivskadades svårt och de misstänkta gärningsmännen har starka kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti.

Vid flera tillfällen har det utbrutit våldsamheter vid SvP:s demonstrationer – både mellan dem och polisen, mellan dem och motdemonstranter och mellan motdemonstranter och polis. Det senaste exemplet på det senare är Limhamn i lördags då flera motdemonstranter blev trampade på av polisens hästar. En man ska ha också ha blivit överkörd av en polisbuss.

"Så tycker politikerna". Det var rubriken på en enkät bland lokala politiker som tidningen Dalslänningen publicerade på tisdagen. Bland partierna som fick vara med och svara, utan motfrågor, återfanns nazistiska Svenskarnas parti.

Längre bak i tidningen gick det att hitta en annons om att rösta på en av partiets kandidater.

Kandidaten som svarade på tidningens frågor, och syntes på annonsen, dömdes fyra gånger för hets mot folkgrupp mellan 1998 och 2006. Bland annat då han tidigare varit chefredaktör för partiets tidning Realisten.

"En chock"

Läsaren Niclas Jonasson reagerade starkt när han fick höra om annonsen och enkäten.

– Mina föräldrar visade mig annonsen, de är vansinniga över det här. För mig kom det som en chock. I helgen var jag ute och demonstrerade mot just Svenskarnas parti och sedan ser jag det här. Jag tycker att bara en annons är att gå för långt. Men att dessutom ge dem en plats i en enkät? Nä, det är en bra bit över gränsen, säger han till Nyheter24.

Han tycker att det är ett stort problem att SvP i tidningen verkar behandlas som ett parti bland andra.

– Det är vansinne. Svenskarnas parti är ett nazistiskt parti. Att låta dem ta plats i en enkät, som vilket parti som helst, är inte bara historielöst – det är fullständigt omdömeslöst. Det här är utan tvekan sista gången jag läser Dalslänningen, säger han.

"Något blivit fel"

Redaktör och ansvarig utgivare på Dalslänningen är Thomas Wallin. Enligt honom beror publiceringen av annonsen på en kommunikationsmiss.  

– Den här annonsen hamnade hos mig när jag slog upp tidningen. Den borde ha granskats innan, men något har blivit fel och förmodligen är det någon som inte förstått att det borde ha kollats upp, säger han till Nyheter24 och fortsätter: 

– Det måste ha fallit mellan två stolar. Men i övrigt är vår policy att vi inte ska ha några olagligheter i annonserna.

Tog med alla partier

Svenskarnas parti fick 681 röster, det vill säga 0,01 procent, i riksdagsvalet 2010. I Färgelanda kommun var det 51 personer – 1,24 procent – som röstade på dem. Ändå gjorde Dalslänningen valet att ta med partiet i enkäten på redaktionell plats i tidningen. 

– Vi gjorde valet att ta med alla partier som ställer upp i Färgelanda, och de (Svenskarnas parti reds anm.) är ett av dessa oavsett vad man tycker om det. Visst kan man ha synpunkter på det, men vi tog det beslutet. 

I tidningen är det dock bara riksdagspartierna och Svenskarnas parti som är med i enkäten. Varken Feministiskt initiativ, Piratpartiet eller Junilistan, som samtliga var större än SvP i vårens EU-val, är med.

Anledningen till detta är att dessa partier inte ställer upp i kommunvalet, menar Wallin.

"Borde lyfts fram mer"

SvP vill värna om den "vita rasen" och det "västerländska genetiska arvet", som de anser vara det högsta. Personer i partitoppen har ifrågasatt förintelsen och partiet härstammar från organisationen Nationalsocialistisk front. De vill ha "ett nytt system" i stället för dagens statsskick – demokratin.

Med facit i hand borde de inte fått så mycket plats, säger Dalslänningens ansvarige utgivare. 

– I efterhand borde det ha lyfts fram mer vilka de egentligen är, säger han.

Ännu har inga arga reaktioner inkommit till tidningen, uppger Wallin.

– Nej, det har vi inte fått.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.