Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Muein fick jobb som ingenjör – efter bara fyra månader i Sverige

- 05/09/2014, 12:01
Mueins område.
1 av 4

Mueins område.

2 av 4

3 av 4

4 av 4

Fyra månader är kort tid. Men det räckte för Muein Fallaha. Nu har han fått börja med ett projekt för att bygga tusen bostäder.

Efter fyra månader hade Muein Fallaha lyckats ta reda på allt som behövdes om det svenska samhället och dess lagar.

Då presenterade han ett projekt för att bygga tusen lägenheter i Vänersborg – och kommunen välkomnade idén.

– Jag klarade mig på SFI under fyra månader och samtidigt letade jag efter jobb som passade bra med mina erfarenheter som jag samlat på mig i mitt liv. Så under den tiden såg jag att området som jag bor i är jättevackert men outnyttjat. Det finns stor chans att bygga hundratals lägenheter och det hjälper oss lite med att lösa bostadskrisen, säger Muein Fallaha till Al-kompis hemsida och fortsätter:

– Området jag bor i har en vacker utsikt över sjön och det finns en fin gammal hamn med lagerlokaler. En sak som vissa ansett som ett problem är risken för översvämningar men vi kan lyfta marken och öka skyddet.

"Vet att Sverige öppnar sina dörrar"

Muein Fallaha hade jobbat i nio år i Dubai och skapade flera arkitektoniska projekt även i Irak och Kurdistan, så hans erfarenheter uppmuntrade honom att fortsätta.

Många invandrare som kommer till Sverige säger att det svåraste steget är att få jobb men det har Muein Fallaha sluppit tänka på.

– Jag var inte orolig för jag vet att Sverige öppnar sina dörrar för invandrare. För min del kunde jag inte vänta på att möjligheterna skulle komma till mig. Tvärtom fick jag kämpa för att hitta chanser, särskilt när jag inte ville kasta bort mitt gamla liv. Jag var säker att någon skulle övertygas av mitt CV, säger han till Al-kompis.