Mueins område.
1 av 4
Mueins område.
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Muein fick jobb som ingenjör – efter bara fyra månader i Sverige

Fyra månader är kort tid. Men det räckte för Muein Fallaha. Nu har han fått börja med ett projekt för att bygga tusen bostäder.


Efter fyra månader hade Muein Fallaha lyckats ta reda på allt som behövdes om det svenska samhället och dess lagar.

Då presenterade han ett projekt för att bygga tusen lägenheter i Vänersborg – och kommunen välkomnade idén.

– Jag klarade mig på SFI under fyra månader och samtidigt letade jag efter jobb som passade bra med mina erfarenheter som jag samlat på mig i mitt liv. Så under den tiden såg jag att området som jag bor i är jättevackert men outnyttjat. Det finns stor chans att bygga hundratals lägenheter och det hjälper oss lite med att lösa bostadskrisen, säger Muein Fallaha till Al-kompis hemsida och fortsätter:

– Området jag bor i har en vacker utsikt över sjön och det finns en fin gammal hamn med lagerlokaler. En sak som vissa ansett som ett problem är risken för översvämningar men vi kan lyfta marken och öka skyddet.

"Vet att Sverige öppnar sina dörrar"

Muein Fallaha hade jobbat i nio år i Dubai och skapade flera arkitektoniska projekt även i Irak och Kurdistan, så hans erfarenheter uppmuntrade honom att fortsätta.

Många invandrare som kommer till Sverige säger att det svåraste steget är att få jobb men det har Muein Fallaha sluppit tänka på.

– Jag var inte orolig för jag vet att Sverige öppnar sina dörrar för invandrare. För min del kunde jag inte vänta på att möjligheterna skulle komma till mig. Tvärtom fick jag kämpa för att hitta chanser, särskilt när jag inte ville kasta bort mitt gamla liv. Jag var säker att någon skulle övertygas av mitt CV, säger han till Al-kompis.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.