Avspärrningar utanför Kalmar tingsrätt där rättegången hölls mot den 21-årige mannen.
1 av 6
Avspärrningar utanför Kalmar tingsrätt där rättegången hölls mot den 21-årige mannen. - Foto: TT bild
Mannen döms till rättspsykiatrisk vård för övergreppen på barnen.
2 av 6
Mannen döms till rättspsykiatrisk vård för övergreppen på barnen. - Foto: mikael fritzon / Mikael Fritzon
På onsdagen föll domen.
3 av 6
På onsdagen föll domen. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Tingsrätten går syn i den förskola utanför Kalmar där den 21-årige man som åtalats för ett stort antal sexövergrepp mot barn arbetade som praktikant.
4 av 6
Tingsrätten går syn i den förskola utanför Kalmar där den 21-årige man som åtalats för ett stort antal sexövergrepp mot barn arbetade som praktikant. - Foto: mikael fritzon / mikael fritzon
Mannen ska ha begått övergrepp på 14 barn.
5 av 6
Mannen ska ha begått övergrepp på 14 barn. - Foto: mikael fritzon / Mikael Fritzon / TT
6 av 6
- Foto: mikael fritzon / mikael fritzon

Så döms dagispedofilen

På onsdagen kom domen mot dagispedofilen som var misstänkt för övergrepp på 14 barn.


Detta har hänt

3 april En 4-åring berättade saker för sina föräldrar som ledde till polisanmälan och gripande. 

7 april 21-åringen häktades och erkände brottet. Därefter kom fler anmälningar – två dagar efter blev han delgiven misstanke om övergrepp mot nio barn.

10 juni  Åtalades på 26 punkter för övergrepp mot 14 barn, de flesta 2-6 år. Förutom övergrepp ska han enligt åtalet även filmat och fotat åtta av de 14 barnen.

18 juni Rättegången inleddes i Kalmars tingsrätt och 21-åringen erkänner brotten han åtalats för. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

27 augusti Rättegången avslutades.

På onsdagen föll domen mot förskolepraktikanten i Högsby som erkänt övergrepp mot 14 dagisbarnMannen döms till rättspsykiatrisk vård som kombineras med särskild utskrivningsprövning. Han ska även betala ett sammanlagt skadestånd på cirka 1 172 940 kronor.

Han döms för flera fall av grova våldtäkter mot barn, grova sexuella övergrepp och grova utnyttjanden av barn för sexuell posering samt grovt barnpornografibrott.

Domstolen gick på Socialstyrelsens linje

Utgången för domen har varit osäker då det är två olika rättspsykiatriska utlåtandet som gjorts – Rättsmedicinalverket menade att han var tillräckligt frisk för att dömas till fängelse medan Socialstyrelsens rättsliga råd kom fram till att han var så allvarligt psykisk sjuk att han behövde vård. 

Domstolen valde att gå på Socialstyrelsens rättsliga råds linje. Det är överläkaren Eva-Marie Laurén som gjort bedömningen som övertygade domstolen. I bedömningen som går att läsa i ett pressmeddelande från Kalmar tingsrätt står det bland annat att 21-åringen saknar förståelse för vilka negativa konsekvenser övergreppen de utsatta kan få och att hans sexuella impulser är så pass starka att de till stor del styr hans liv.

60-tal övergrepp

Det var i våras som den 21-årige mannen greps misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Under utredningen kom det fram att det var 14 barn som blivit utsatta. Totalt ska det ha rört sig om ett 60-tal övergrepp.

/
/
Dom
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.