Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2060
reaktioner idag

5 myter som vi slår hål på – om tiggare

Det är mycket snack om människorna som tigger. Här är fem myter som alla bör känna till.

Förra året kom minst 300 EU-medborgare till Stockholm för att tigga.

Det finns flera myter om tiggarna.

Det var många som reagerade när man rev tiggarnas boplats i våras.

Stockholms Stadsmission har listat fakta till alla de som har haft funderingar och frågor kring tiggare

1. "De vill inte jobba"

Ingen vill egentligen tigga. De flesta som kommer till Sverige och tigger är personer som redan är utstötta ur samhället – både i sitt hemland och i övriga Europa. En stor del av dem är romer – vilka är en grupp som är är väldigt diskriminerade i samhället, de har inte ens medborgerliga rättigheter i sitt egna hemland. Tiggeriet är ett desperat sätt att försöka försörja sig och familjerna som är kvar i hemlandet lever knappt på något alls. 

2. "Tiggeri är organiserad brottslighet"

Det finns inga bevis på att tiggeriet är organiserat eller en del av organiserad brottslighet. De som tigger tjänar en väldigt liten summa som ska gå till försörjning. Summan ligger på cirka 70 kronor per dag. Däremot så är de organiserade på så sätt att de reser ihop och passar varandras barn. 

3. "Tiggarna är offer för människohandel"

Stockholms Stadsmission har aldrig stött på någon tiggare som har fallit offer för människohandel och det finns heller inga domar som visar det. De två gånger det har väckts åtal om människohandel har tingsrätten friat eftersom det inte har funnits bevis. 

4. "Förbud mot tiggeri är det enda rätta"

Det är inte olagligt att tigga i Sverige idag. Och som EU-medborgare har man rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader för att hitta försörjning. Enligt Stockholms Stadsmission är ett förbud av tiggeri helt fel väg att gå eftersom det inte kommer att hjälpa gruppen alls. Med ett förbud döljer man de verkliga problemen och den utsatta gruppen förlorar sin enda möjlighet till försörjning. Det är inte tiggeri som är Sverige och EU:s största utmaning – det är den extrema fattigdomen och att arbeta fram en lagstiftning kring diskriminering av romer. 

5. "De är inte fattiga – de har ju mobiler"
Vissa frågar hur tiggare kan ha råd med en mobiltelefon. Mobiltelefonen är det viktigaste en tiggare har. Med mobiltelefonen håller man kontakt med familjen och de man älskar där hemma, till exempel sina barn. Det gör telefonen att de prioriterar mobilen framför mat, husrum och kläder, skriver Stockholms Stadsmission.

Mer:

Jens erbjöd tiggaren målarjobb i stället för att skänka pengar