Tingsrätten friar mannen.
Tingsrätten friar mannen. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

"Trodde inte att kvinnan sov" – frias från våldtäkt

En man i Lund döms inte för våldtäkt, då det inte går att bevisa att kvinnan sov vid tiden för det påstådda övergreppet.


Kvinnan skrek nej – han friades

I ett uppmärksammat våldtäktsfall i våras frikände Lunds tingsrätt en man från misstankarna om våldtäkt, trots det att kvinnan flera gånger skrikit nej.

– Hon stönade fram tunna och lätta nej. Sättet hon sa nej på nu var väldigt bekant för mig som en del av sexet, jag kände igen det från andra tjejer, sa mannen då i förhör. 

LUND. Återigen har en dom i Lunds tingsrätt väckt starka känslor. I våras friade de en man i ett uppmärksammat våldtäktsmål och under gårdagen skedde en liknande dom.

En kvinna som anmält en man för våldtäkt säger att hon sov när mannen våldtog henne. Hon menar också att hon ska ha somnat påklädd i soffan och att mannen sedan ska ha klätt av henne. 

– Det räcker inte bara att säga att hon sov, det krävs ytterligare bevisning annat än kvinnans ord, säger Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt, till SVT. 

Uppfattade passivt samtycke

Till skillnaden från kvinnan säger mannen att hon inte alls sov och att han uppfattade ett passivt samtycke till sex från hennes sida. 

Anledningen till att mannen inte döms till våldtäkt är att beviskraven inte har räckt. Å ena sedan har det inte gått att bevisa bortom rimlig tvivel att kvinnan faktiskt sov, och å andra sidan kan man inte heller bevisa att mannen förstått att kvinnan sov, skriver SVT

Sömnforskare tveksam

Även en sömnforskare var inkopplad i rättegången och menade att det inte var troligt att kvinnan skulle kunnat ha sova sig genom samlaget som även innefattade oralsex. Dock ville han inte utesluta det. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.