Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kompisbyrån matchar ihop folk: "Underlättar för de som vill lära sig svenska"

- 21/09/2014, 13:27 -
Emma och Cecilia som har startat byrån (t.v) och några som har träffats via Kompisbyrån.
1 av 4

Emma och Cecilia som har startat byrån (t.v) och några som har träffats via Kompisbyrån.

Privat

Tjejerna startade Kompisbyrån i januari.
2 av 4

Tjejerna startade Kompisbyrån i januari.

Privat

Martina och Janice är några av de som har träffats via Kompisbyrån.
3 av 4

Martina och Janice är några av de som har träffats via Kompisbyrån.

Privat

Likaså Jessie och Martina.
4 av 4

Likaså Jessie och Martina.

Privat

Emma och Cecila startade Kompisbyrån för att underlätta för folk att träffas. – Vi vill länka samman personer som vill öva svenska med personer som vill lära ut svenska, säger de till Nyheter24.

STOCKHOLM. Emma Hansson och Cecilia Holmgren ville göra något för andra människor och eftersom språket många gånger är nyckeln till ny vänskap spånade de på olika idéer och till slut föddes idéen om Kompisbyrån.

I januari i år startade de igång på allvar och nu består deras nätverk av 600 personer samt Noa och Stella som hjälper till med byrån.

– Vi startade Kompisbyrån för att hjälpa fler att bli integrerade i samhället genom språket och vi vill genom att länka samman personer som vill öva svenska med personer som vill lära ut svenska, skapa bättre förutsättningar för de personer som av olika anledningar kommit hit till Sverige, säger Emma och Cecilia till Nyheter24 och fortsätter:

– En fika är något som av många ses som centralt i svensk kultur och är associerat med något lättsamt, avslappnat och roligt. Därför tyckte vi att det var väldigt passande att öva svenska över en fika. Vi vill göra det enklare för folk att hjälpa till.

Missgynnade på grund av språket

Men det ligger naturligtvis en djupare tanke bakom initiativet.

– Man hör allt oftare om människor som på olika sätt blir missgynnade för att de inte kan det svenska språket. Alla föds in i ett språk och bara för att man inte har “turen” att kunna bo där det språket talas så ska man ha svårare att få jobb, bostad, kompisar och känna sig “viktig och behövd” i ett samhälle.

Stegen till att lära känna en ny kompis – vare sig du vill förbättra din svenska eller hjälpa någon med att förbättra den – är enkelt.

Man kontaktar Kompisbyrån antingen via Facebook eller via kontaktformulär på deras hemsida. Där berättar man om sig själv och sedan läggs informationen ut på Facebook för att man ska kunna anmäla sitt fikaintresse.

Fikar i en timme på offentligt ställe

Därefter matchar Kompisbyrån ihop personer som ses på ett offentligt ställe och fikar eller hänger i en timme.

– Vi har förmedlat ett 60-tals kompisfikor sedan starten och har fått jättebra respons. Många tycker att det är en kul och avslappnad grej att kompisfika och träffa personer som man annars inte skulle mött. Många träffas även igen på egen hand, och det är ju ett av de bästa betygen vi kan få på att vår idé fungerar.

Det är gratis att vara med och både Emma och Cecilia har märkt av att allt fler vill engagera sig i Kompisbyrån. Än så länge finns den bara i Stockholm, men nästa steg är Göteborg.

– Målet med Kompisbyrån är att fler människor ska bli bättre på svenska och på så vis lättare komma in i samhället, avslutar Emma och Cecilia.

Skulle du kunna tänka dig att fika med en okänd person?