Emma Blomdahl och Julia Östfeldt från föreningen Tillsammans.
1 av 3
Emma Blomdahl och Julia Östfeldt från föreningen Tillsammans. - Foto: Niklas Cederblom
I dag håller de i en manifestation mot sexuellt våld.
2 av 3
I dag håller de i en manifestation mot sexuellt våld. - Foto: Niklas Cederblom
Föreningen Tillsammans.
3 av 3
Föreningen Tillsammans. - Foto: Föreningen TIllsammans

De krossar myterna kring sexuellt våld

Föreningen Tillsammans består av personer som själva blivit utsatta för sexuellt våld. Nu vill de krossa myterna kring det och ändra folks attityder.


Har du blivit utsatt?

Har du blivit utsatt för sexuellt våld? 

Kontakta Tillsammans via hej@foreningentillsammans.se. eller deras hemsida

Du kan också vända dig till en kvinnojour nära dig. 

Utställning på Fryshuset

True Faces of Sexual Violence kommer att bli utställning och ställas ut på Fryshuset i Stockholm med start den 15 november. 

STOCKHOLM. Under lördagen kommen en manifestation mot sexuellt våld att hållas på Medborgarplatsen i Stockholm. Bakom initiativet står föreningen Tillsammans, som jobbar mot sexuellt våld.

– Vårt främsta syfte är att sprida kunskap om sexuellt våld, framför allt kring myter och stereotyper kopplat till våldtäkt och hur våldtäkter ser ut, säger Emma och Julia, grundarna av föreningen, till Nyheter24 och fortsätter:

– Men vi menar också att gärningsmän också styrs av stereotyper om att överfallsvåldtäkt är den enda våldtäkten och reflekterar inte då ens över det faktum att när ens partner ligger tyst och inte säger något så kan faktiskt även det vara en våldtäkt.  

Föreläser om värderingar 

Förutom det jobbar de också med att uppmärksamma och förbättra situationen för sexualbrottsoffer. De har i dagsläget ingen jourverksamhet, men tillhandahåller forum dit personer som blivit utsatta kan vända sig. De bedriver också föreläsningar på skolor, där lyfter de attityder och värderingar kopplat till sexuellt våld. 

Alla föreläsare har själva blivit utsatta

Det finns många typer av föreningar och verksamheter i dag som jobbar med samma typ av frågor som Tillsammans, men en sak skiljer dem från resten.

– Det som gör oss unika är att alla som talar för föreningen själva har utsatts för sexuellt våld och under våra föreläsningar så berättar föreläsarna alltid om det övergrepp de utsatts för, säger de och fortsätter:

– Vi har märkt att det gör att ungdomar lättare tar till sig budskapet. Dessutom så ger det en tydligare bild på att det inte finns en viss typ av våldtäkt, då allas våra historier är annorlunda. 

"Ett nej är ett nej"

Emma och Julia träffades i en terapigrupp för kvinnor som utsatts för våldtäkt. Det var hösten 2013 och det var där tanken om föreningen Tillsammans föddes. 

– I terapigruppen var det ingen som levde upp till den stereotypa bild av en tjej som blivit utsatt för en våldtäkt. Den stereotypa bilden av ”vem som blir våldtagen” och ”hur en våldtäkt går till” hade hindrat många av oss från att anmäla.. Ingen ska behöva undvika att anmäla för att det som skett inte stämmer överens med stereotypen av hur en våldtäkt går till. 

– Ett nej är ett nej, oavsett vem man är, vem gärningsmannen är och var eller hur det går till.

True Faces of Sexual Violence

Men det var inte med föreningen allt började. Tjejernas första tanke var ett göra ett projekt under namnet True Faces of Sexual Violence, vilket de också gjorde. De gick då ut med namn och bild och skrev om sina berättelse, något som blev väldigt delat och uppskattat på Facebook. Ur det projektet föddes föreningen Tillsammans. 

100 våldtäkter om dagen

Under lördagen håller de sin första manifestation, under den ska de inte bara uppmärksamma det sexuella våldet utan också ta en bild som ska vara en del av projektet True Faces of Sexual Violence. varje dag sker 100 våldtäkter, enligt Brå. Tillsammans ska därför ta en bild på hundra personer för att visualisera hur många det faktiskt är. 

Manifestationen hålls i dag kl. 13 på Medborgarplatsen i Stockholm och har hashtagen #hundraomdagen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.