Zulfakar Alattar ska bli läkare.
Zulfakar Alattar ska bli läkare. - Foto: Alkompis

Skolgången stoppades av kriget – nu ska han bli läkare i Sverige

Man måste kämpa för att uppnå sina mål. Det vet Zulfakar Alattar.


Kriget i Irak hade stoppade Zulfakar Alattar från att bli klar med sin sexåriga grundskola, men han kunde inte släppa sin dröm om att bli läkare och hjälpa människor. Så efter att han varit tvungen att fly och kommit till Sverige såg han sin chans.

Släktingarna uppmanade honom att tänka om

För Zulfakar fanns inga tvivel, han ville börja studera igen så snart som möjligt. Så han började studera svenska direkt och pluggade i timmar varje dag. Men han möttes av tvivel. 

Släktingar och vänner uppmanade honom att sluta studera och i stället fokusera på att skaffa sig ett jobb där han snabbt kunde börja tjäna pengar i stället. Men Zulfakar stod på sig.

"Ett steg avklarat mot min dröm"

– Det största hindret som jag mötte var språket så jag studerade dagligen mer än sex timmar och dessutom att titta på svenska filmer. Då hade största problemet försvunnit, vilket gjorde att jag kunde blicka mot mitt mål att bli läkare, säger Zulfakar till Alkompis och fortsätter:

– Jag fick gymnasieexamen efter fyra år med höga betyg – ett steg avklarat mot min dröm fast det inte finns så många platser på läkarutbildningen.

Bästa stunden i Zulfakars liv var när han fick en plats på universitetet, så nu fortsätter han med sina studier. Han vill bli hjärtläkare och jobba i Sverige för att återgälda det landet gjort för honom och andra invandrare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!