Edmon Tammo lyckades efter en fruktansvärd flykt ta sig till Sverige.
1 av 5
Edmon Tammo lyckades efter en fruktansvärd flykt ta sig till Sverige. - Foto: Privat/Montage
En översiktsbild visar platsen där Edmon och hans familj blev lämnade utan mat och vatten i två dygn.
2 av 5
En översiktsbild visar platsen där Edmon och hans familj blev lämnade utan mat och vatten i två dygn. - Foto: Privat
Edmon Tammo med sina två döttrar.
3 av 5
Edmon Tammo med sina två döttrar. - Foto: Privat
Edmons ena dotter.
4 av 5
Edmons ena dotter. - Foto: Privat
Edmon Tammo berättar om familjens fruktansvärt svåra flykt.
5 av 5
Edmon Tammo berättar om familjens fruktansvärt svåra flykt. - Foto: Privat

"Vi tvingades att elda upp våra jackor för att få lite värme"

Årligen dör tusentals flyktingar på vägen från krig till ett bättre liv. Nyheter24 har träffat en familj som lyckades överleva. Här berättar de om den livsfarliga vägen och om smugglarnas svek och lögner.


Minst 2 360 dog på flykt i fjol

Flyktingströmmarna över Medelhavet har kommit att bli en het politisk fråga i EU.

Under år 2013 var det minst 707 flyktingar som drunknade i Medelhavet på flykt till ett bättre liv, enligt siffror från den internationella flyktingorganisationen IOM.

2013 tror man att minst 2 360 människor dog på sin resa på väg mot ett liv i trygghet. Men mörkertalet tros vara stort – antalet döda bedöms vara betydligt högre.

Smugglarens ord

Nyheter24:s praktikant Soulaf Ibrahim, som själv flytt från Syrien till Sverige, har intervjuat en smugglare.

Läs mer här.

30-årige Edmon Tammo flydde från Syrien med sin familj till Sverige föra året. Han kom överens med en smugglare som ville ha 8 000 dollar, motsvarande 60 000 svenska kronor, per familjemedlem för att smuggla ut familjen från Turkiet och vidare till Grekland med ett kryssningsfartyg.

Men så blev det inte.

Överfull båt med berusad skeppare 

Vad som skulle ha varit ett kryssningsfartyg visade sig vara ett gammalt skepp som endast hade plats för 20 personer. I stället var de 40 flyktingar från olika länder som klev på och tvingades dela på den lilla plats som fanns. 

– Skeppet var jättelitet och jag kunde inte gå tillbaka igen genom den skrämmande skogen eftersom jag inte visste vägen. Jag var ansvarig för åtta personer, min mamma som är gammal, min fru och våra två små döttrar samt min syster och hennes tre barn. Så jag bestämde mig för att vi måste gå vidare, säger Edmon till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag hade bara lite plats på skeppet och min mamma höll sig ute eftersom hon har haft astma. Situationen var läskig och alla var rädda. Många kräktes och en full man körde skeppet vid hög hastighet för att kustbevakningen inte skulle följa efter oss.

Dumpade 40 människor på en ö

Plötsligt gick en av de två motorerna sönder och föraren sa till dem att de inte kunde fortsätta eftersom han var tvungen att reparera den trasiga motorn. 

I stället för att fortsätta den skakiga färden mot Grekland körde han i stället till en liten ö där han lämnade alla 40 flyktingar. 

Helt utan mat eller andra förnödenheter. Det fanns inte ens mjölk till de små barnen.

Skepparen lovade dock att komma tillbaka och hämta dem. Men det gjorde han inte.

"Barnen bet mig för att de var så hungriga"

– Vi tillbringade två dagar utan mat och vi tvingades att elda upp våra jackor för att få lite värme. Vi väntade på föraren i två dagar men han kom inte. Mina döttrar som är ett och två år gamla blev jättehungriga så jag lurade dem och gav dem vatten som flöt ner från berget i stället för mjölk. Men jag lyckades inte så de bet mig och sa 'köttet är jättegott', säger Edmons fru Juhina Tammo, till Nyheter24.

I desperation begav sig fem av männen upp för det jättehöga berget som fanns på ön. Där fick de, efter en timmes promenad kontakt med andra som kunde visa dem vägen till polisen. Men grekiska polisen kunde inte ta sig till flyktingarna så männen fick återvända och ta med sig hela gruppen från båten, barn och äldre och ta sig över det höga berget och vandra tillsammans för att nå polisen. En vandring som flera gånger innebar livsfara.

Flykt för 750 000 kronor

När det äntligen nått polisen i Grekland blev de kidnappade av andra smugglare där de fick betala 30 000 dollar för att bli fria, motsvarande omkring 230 000 svenska kronor. Sammanlagt kostade resan till Sverige 100 000 dollar, vilket motsvarar över 750 000 kronor. Pengarna var allt de hade efter att de sålt bilen, sina tillhörigheter och fått pengar från släktingar.

– Efter Grekland förstod vi inte riktigt exakt hur smugglarna tänkt att smuggla ut oss. Men under färden tog vi oss med transportbil, kryssningsfartyg, flygplan, bil och tunnelbana. Tillsist nådde vi äntligen Sverige, säger Juhina Tammo.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!