Tisdag 26 Okt
Stockholm

Astrid Lindgren: "Jag avskyr all nationalism"

Astrid Lindgren pratar om rasism med ett skinhead: "Är du en sån där skinhead så tycker jag att du ska sluta skinheadsa"
1 av 3
Astrid Lindgren pratar om rasism med ett skinhead: "Är du en sån där skinhead så tycker jag att du ska sluta skinheadsa". Foto: Jens Assur / EXPRESSEN / TT
SVT har klippt om Pippi.
2 av 3
SVT har klippt om Pippi. Foto: Faksimil SVTPlay
Det hela sker i en nyutgåva.
3 av 3
Det hela sker i en nyutgåva. Foto: Faksimil SVTPlay

"Jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser, all sortens diskriminering".

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SVT: Därför gör vi det

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT till den egna kanalen.

På måndagen drog det igång igen. Pratet om "censur" efter att SVT valt att klippa om i tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” för att få bort rasistiska stereotyper. Men vad hade Astrid Lindgren själv tyckt?

"Ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser"

I ett brev som Kjell-Åke Hansson, vd för Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB, själv publicerade på sin blogg 2011 skriver nämligen Lindgren till en vän i Tyskland som tagit illa vid sig av en formulering som hon gjorde i Rasmus, Pontus och Toker.

"Det var hårt och bittert att höra för den som avskyr all nationalism så innerligt som jag gör. Jag trodde du visste det. Jag trodde du visste, att jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser, all sortens diskriminering mellan vita och svarta, mellan arier och judar, mellan turkar och svenskar, mellan män och kvinnor" ska hon ha skrivit i brevet som Hansson hänvisar till och fortsatt:

"Ända sedan jag var så stor att jag kunde börja tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där om 'kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitiod', det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet.”

"Väldigt pragmatisk när det behövdes"

Inte heller Lindgrens barnbarn, Nils Nyman som är vd för Saltkråkan AB, tror att hon skulle ha några problem med de nya ändringarna.

– Min uppfattning är att hon skulle säga: ”Absolut, det här gör inte historien sämre och det finns en chans att folk tar illa upp”. Hon var väldigt noga med att man inte rörde i hennes verk, men också väldigt pragmatisk när det behövdes, säger Nyman till SVT.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela