1 av 2
- Foto: TT/Privat
Uppmaningen: "Lämna inte ut personuppgifter".
2 av 2
Uppmaningen: "Lämna inte ut personuppgifter". - Foto: TT-montage

Ica varnar för bluff: "Uppmanar kunder att polisanmäla"

Någon eller några använder Icas varumärke för misstänkt bedrägeriförsök. Nu varnar matvarujätten sina kunder och polisanmäler bluffen.


SVERIGE. Under de senaste dagarna har Ica kontaktats av kunder som utsatts för blufförsök. Kunderna har fått veta att de vunnit pengar eller priser och en summa på 13 000 kronor verkar återkommande. 

Tillvägagångssätten har sett olika ut, men klart står att det rör sig om såväl sms, mejl som telefonsamtal

– Det vi vet är att folk har fått sms, mejl och i vissa fall samtal. Ofta rör det sig om att man uppmanas klicka sig vidare och uppge sina uppgifter. För oss är det viktigt att få ut att vi inte jobbar så eller ger ut personuppgifter, säger Sara Hjelm på Icas pressavdelning, till Nyheter24.

"Många" hört av sig

Hur stor omfattningen är och hur många som drabbats är ännu oklart. Enligt den information som kommit från Ica är det "många" som hört av sig. 

De varnar nu därför sina kunder och avråder dem från att lämna ut personuppgifter. 

– Vi har gått ut med information till våra kunder via vår hemsida och Facebook om att det är en del "erbjudanden" som figurerar. Men vi ligger aldrig bakom den typen av utskick, säger Hjelm och fortsätter:

Är polisanmält

Efter diskussioner internt har Ica beslutat sig för att polisanmäla bluffen. En uppmaning de även ger sina kunder. 

– Vi är i kontakt med polisen och uppmanar alla kunder att anmäla. Men det brukar vara svårt att komma åt sådana här, Inga klara uppgifter om vem i dagsläget. 

I kommentarerna till varningen på Facebook är det flera som skriver att de råkat ut för blufförsöket. 


– Jag var i final med chans att vinna 10 000, skriver en person.

– Både jag och dottern har fått sms om att vi är i final för att vinna presentkort på ICA, skriver en annan. 

Ica
/
/
SMS
/
/
/
Har du blivit kontaktad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mildare björkpollensäsong – på kort sikt

Danske Bank: Vi går mot bättre tider

Det värsta är förbi. Hushållens köpkraft ökar igen och konsumtionen bedöms ta fart. En hyfsat stabil arbetsmarknad och ökade reallöner bidrar till det, enligt Danske Banks nya konjunkturrapport som lyfter den svenska BNP-prognosen till 1,5 procent i år.

Två skadade i explosion på Lidingö

Två personer har fått lindriga skador i samband med en detonation utomhus vid ett flerfamiljshus i Larsberg på Lidingö utanför Stockholm. Explosionen inträffade strax före fyratiden på tisdagsmorgonen.

Tre knivskadade i Skellefteå

1 timme sedan
Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

1 timme sedan
Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.