Onsdag 19 Maj
Stockholm

Astrid Lindgren plockade själv bort "negerkung" redan 1992 – men...

Astrid Lindgren godkände att "negerkung" togs bort för över 20 år sedan.
1 av 7
Astrid Lindgren godkände att "negerkung" togs bort för över 20 år sedan. Foto: TT Bild/Privat
Astrid Lindgren pratar om rasism med ett skinhead: "Är du en sån där skinhead så tycker jag att du ska sluta skinheadsa"
2 av 7
Astrid Lindgren pratar om rasism med ett skinhead: "Är du en sån där skinhead så tycker jag att du ska sluta skinheadsa". Foto: Jens Assur / EXPRESSEN / TT
SVT har klippt om Pippi.
3 av 7
SVT har klippt om Pippi. Foto: Faksimil SVTPlay
Ur manuset från 1992.
4 av 7
Ur manuset från 1992. Foto: Nyheter24
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Pippi-bråket har rasat sedan det beslutades att ordet "negerkung" kommer att plockas bort ur tv-serien. Men nu kan Nyheter24 avslöja att Astrid Lindgren själv godkände en ändring – för 20 år sedan.

Kommentera (79)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nya versionen av Pippi

Den nya versionen kommer att visas på SVT:s Barnkanalen i december.

Förutom själva klippningarna har även ljud- och bildkvalitén förbättrats skriver SVT.

"Min pappa är kannibalkung och sjörövare". Så lyder en rad i en teatermanus från 1992, en ändring som Astrid Lindgren själv godkände. 

Att SVT valde att ta bort ordet "negerkung" ur tv-serien om Pippi Långstrump har väckt stor debatt. Inte minst har det diskuterats om huruvida Astrid Lindgren själv hade godkänt ändringen. 

Men nu kan Nyheter24 avslöja att Astrid Lindgren själv godkände en ändring redan 1992. 

Malin Billing, teaterchef på Saltråkan AB (som förvaltar författarens verk), bekräftar att Astrid Lindgren själv måste ha godkänt manusändringen i pjäsen "Pippi Långstrump" av regissören Hans Klinga.

– 1992 var det Astrid Lindgren själv som ansvarade för att godkänna teatermanus som skrevs av andra, om Hans Klinga ändrade ordet "negerkung" till "kannibalkung" så hade han antagligen stämt av det med Astrid själv, säger Malin Billing till Nyheter24.

Blev "kannibalkung"

Det var när teaterpjäsen, med bland andra Jessica Zandén och Görel Crona i rollerna, skulle gå upp Dramaten 1992 som förändringen genomfördes. I manuset ändrades ordet "negerkung" till "kannibalkung".

Men samtidigt, i samma stycke, återfanns ordet "kannibalnegerprinsessa":

Kommentera (79)
Kopiera länk
Dela