Stockholm

Fi-politikern fick rasistiskt hatmejl: "Jag hoppas du dör snart"

Victoria Kawesa mottog hotbrev.
1 av 2
Victoria Kawesa mottog hotbrev. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/Facebook
Victoria Kawesa.
2 av 2
Victoria Kawesa. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Politikern mottog ett rasistiskt hatmejl där mannen hoppades på att hon skulle dö. Nu har hon polisanmält händelsen.


Läs mer

STOCKHOLM. Fi-politikern Victoria Kawesa fick under torsdagskvällen ett rasistiskt hatmejl med mordhot och afrofobiska kränkningar.

"För egen del, så hoppas jag verkligen att någon kastar dig framför ett tunnelbanetåg så att det bara finns splatter av dig kvar. Du är fan den äckligaste människan som någonsin vandrat på denna planet. Jag hoppas du dör snart", skrev mannen i brevet.

– Man blir aldrig van och rasistiskt våld äringet man kan vänja sig vid. Det är fruktansvärt och det som gör ont är väl attmänniskor inte vill öppna ögonen och fortsätteratt rösta på SD, säger Victoria Kawesa till Nyheter24.

Rasismen i Sverige

I förra veckan medverkade Kawesa i ett tv-program där hon pratade om rasismen i Sverige. Hon tror att det är anledningen till att hon fick hotbrevet.

– Då sa jag bland annat att Sverige inte hargjort upp med sin rasistiska historia. Jag har också uttalat mig om den ökande afrofobin mot afrosvenskar och rasistiskastereotyper och förklarat att det handlar om att kränka och avhumanisera svartamänniskor.

Kawesa menar att afrosvenskar drabbas väldigt hårt av att man behåller rasistiska uttryck så som n-ordet.

– För mig hänger allt ihop – diskussioner omn-ordet, Pippi, Lilla hjärtat, Tintin iKongo, Makode Lindes tårta – man indoktrinerar människor i att normalisera rasism genom att tycka att rasistiskakränkande ord och uttryck är ok. N-ordet har alltid fungerat som ett avhumaniserande rasistiskt språkbruk,man kan då inte lära barnen att använda det här ordet.

Polisanmält mannen

Kawesa har nu polisanmält händelsen. Mannen som skickade mailet skrev under med sitt riktiga namn och var inte anonym.

– Jag tycker att det är viktigt att jag inte bärdet här själv,  och är tacksam förallt stöd, men det handlar inte om mig personligen, det symboliserar motståndet mot denantirasistiska feministiska kampen ochdet är för att jag uttalar mig om hur rasismen ser ut – det är det sista rasister och nazister vill, att man skasprida kunskap om rasismens mekaniser,avslutar Kawesa.

Inlägget i sin helhet:


Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.