Finns andra goda drinkar som inte innehåller Red Bull.
1 av 3
Finns andra goda drinkar som inte innehåller Red Bull. - Foto: JESSICA GOW / TT
Många har en tendens att dricka energidryck när man pluggar.
2 av 3
Många har en tendens att dricka energidryck när man pluggar. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Energidryck är väldigt populärt bland unga.
3 av 3
Energidryck är väldigt populärt bland unga. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Ny varning för energidryck – kan leda till livshotande skador

Kanske dags att tänka om innan man beställer en Red Bull vodka. Nu varnar WHO för energidryckerna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Så många dricker energidrycker

Enligt WHO:s rapport dricker 30 procent av alla vuxna, 68 procent av alla tonåringar och 18 procent av alla barn under tio år inom Europa energidrycker. Dessutom blandar 70 procent av de som är mellan 18-29 år energidrycker med alkohol. Det står i en studie gjord av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, enligt SVT

Många dricker energidrycker för att bli pigga eller med alkohol. Nu varnar världshälsoorganisationen WHO för energidrycker i en ny rapport, enligt SVT.

Nu hälsoriskerna bekräftade

Det har länge diskuterats om hälsoriskerna med energidrycker men det är inte förrän nu som forskare på WHO kan bekräfta vissas oro. 

– Vi har kommit fram till att allmänhetens oro för de hälsoskadliga effekterna av en ökad konsumtion av energidryck är väl underbyggd, skriver forskarna i rapporten. 

Det är det höga koffeinintaget som är det farliga, det kan leda till koffeinförgiftning. Symptomen är hjärtklappning, kräkningar, krampanfall och psykos. I några fall kan det leda till döden. 

Farligare än kaffe

Att det inte är samma oro kring kaffe har att göra med att energidrycker som Red Bull är mer inbjudande och att unga människor dricker det mer. 

– Energidrycker är söta och goda vilket lockar unga människor. Kaffe är inte så insmickrande, de flesta får vänja sig innan de börjar tycka om det, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT.

Hon har gjort en liknande studie. Hon menar att man absolut inte bör dricka energidryck för att släcka törsten eller som vätskeersättning.

– Blandning av energidricka och alkohol är extra problematiskt eftersom man då inte märker hur berusad man är. 

Begränsa marknadsföringen

Forskarna ger förslag på hur man ska minska riskerna. Bland annat maxgräns för koffeininnehåll, utbildning av sjukvårdspersonal och begränsa marknadsföringen mot unga människor, enligt SVT

/
WHO
/