Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny varning för energidryck – kan leda till livshotande skador

- 15/10/2014, 11:02 -
Finns andra goda drinkar som inte innehåller Red Bull.
1 av 3

Finns andra goda drinkar som inte innehåller Red Bull.

JESSICA GOW / TT

Många har en tendens att dricka energidryck när man pluggar.
2 av 3

Många har en tendens att dricka energidryck när man pluggar.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Energidryck är väldigt populärt bland unga.
3 av 3

Energidryck är väldigt populärt bland unga.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Kanske dags att tänka om innan man beställer en Red Bull vodka. Nu varnar WHO för energidryckerna.

Många dricker energidrycker för att bli pigga eller med alkohol. Nu varnar världshälsoorganisationen WHO för energidrycker i en ny rapport, enligt SVT.

Nu hälsoriskerna bekräftade

Det har länge diskuterats om hälsoriskerna med energidrycker men det är inte förrän nu som forskare på WHO kan bekräfta vissas oro. 

– Vi har kommit fram till att allmänhetens oro för de hälsoskadliga effekterna av en ökad konsumtion av energidryck är väl underbyggd, skriver forskarna i rapporten. 

Det är det höga koffeinintaget som är det farliga, det kan leda till koffeinförgiftning. Symptomen är hjärtklappning, kräkningar, krampanfall och psykos. I några fall kan det leda till döden. 

Farligare än kaffe

Att det inte är samma oro kring kaffe har att göra med att energidrycker som Red Bull är mer inbjudande och att unga människor dricker det mer. 

– Energidrycker är söta och goda vilket lockar unga människor. Kaffe är inte så insmickrande, de flesta får vänja sig innan de börjar tycka om det, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT.

Hon har gjort en liknande studie. Hon menar att man absolut inte bör dricka energidryck för att släcka törsten eller som vätskeersättning.

– Blandning av energidricka och alkohol är extra problematiskt eftersom man då inte märker hur berusad man är. 

Begränsa marknadsföringen

Forskarna ger förslag på hur man ska minska riskerna. Bland annat maxgräns för koffeininnehåll, utbildning av sjukvårdspersonal och begränsa marknadsföringen mot unga människor, enligt SVT