Populära – men farliga.
1 av 3
Populära – men farliga. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
"Redbull Vodka" är farligt enligt experten.
2 av 3
"Redbull Vodka" är farligt enligt experten. - Foto: JESSICA GOW / TT
Energidryck är väldigt populärt bland unga.
3 av 3
Energidryck är väldigt populärt bland unga. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Efter larmen – nu ska energidryckerna ska bli svagare

Du blir för pigg av energidryck, tycker Livsmedelsverket.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Författaren: "Farligare än man tror"

Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún varnade för energidryckerna förra veckan i en debattartikel på Nyheter24.

"De långsiktiga hälsoeffekterna av rökning och energidryckskonsumtion påminner faktiskt om varandra när det gäller risk för cancer, diabetes och hjär-/kärlsjukdomar. Dessvärre går det kanske inte att förbjuda energidrycker helt, även om det vore det bästa för folkhälsan", skrev han då.

Läs hela artikeln här.

Världshälsoorganisationen, WHO, gick förra veckan ut och varnade för energidrycker i en ny rapport. Nu kommer det svenska svaret.

Livsmedelsverket föreslår att de svenska energidryckerna ska bli svagare – och innehålla mindre koffein. Nu vill de införa en maxhalt, uppger Sveriges Radio.

Går att köpa från andra länder

En sådan gräns skulle gälla alla vanliga energidrycker som produceras i Sverige. Det kommer dock att vara möjligt att köpa in drycker från andra länder där koffeinhalten är högre.

Enligt WHO är det just koffeinet som är det farliga. Särskilt eftersom energidryckerna till skillnad från exempelvis kaffe är söta och lockar många unga.

Koffeinförgiftning

Ett högt koffeinintag kan leda till koffeinförgiftning. Symptomen är hjärtklappning, kräkningar, krampanfall och psykos. I några fall kan det leda till döden.

Toxikologen Ulla Beckman Sundh, som jobbar på Livsmedelsverket, menar att blandningen alkohol och energidryck (som i "Redbull Vodka") bör undvikas.

– Blandning av energidricka och alkohol är extra problematiskt eftersom man då inte märker hur berusad man är, sa hon till SVT i förra veckan.

Gäller även koffeintabletter

En maxgräns för koffein skulle även gälla exempelvis tuggummin och tabletter som innehåller ämnet, skriver Sveriges Radio.

/
/
/
/